La Libre- Κοβάτσεφσκι: Θέλουμε μια λύση με τη Βουλγαρία βασισμένη στις ευρωπαϊκές αξίες


Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι

Φεβρουάριος 6, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

«Χρειαζόμαστε μια λύση, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και τις ευρωπαϊκές αξίες, και αυτή η λύση θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την άρση του βέτο από τη Βουλγαρία και επίσης να χρησιμεύσει ως βάση για καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας

Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, σε συνέντευξή του στη βελγική καθημερινή εφημερίδα «La libre».

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία έναρξης των διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ διαρκεί πολύ και γι' αυτό δεν φείδονται προσπάθειες για επιτάχυνση των συνομιλιών με τη Βουλγαρία.

«Έχουμε συναίνεση για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση. Πετύχαμε έναν από τους στόχους μας με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Έχουμε πάρει δύσκολες αποφάσεις ως χώρα για να μπορέσουμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ και να μπορέσουμε να ανοίξουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της στη Βόρεια Μακεδονία, δεδομένων των τεσσάρων θετικών εκθέσεων της Κομισιόν», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία θα έχει ως αποτέλεσμα να ωθήσει άλλες χώρες στην περιοχή προς τα εμπρός και να τις παρακινήσει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για έναρξη ή συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

«Είχαμε πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες (με τη Βουλγαρία) και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και μεταξύ των κοινωνιών και των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας», πρόσθεσε ο Κοβάτσεφσκι.

«Η διαδικασία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ κράτησε πολύ. Δεν φειδόμαστε  κάθε προσπάθειας για να επιταχύνουμε τις συνομιλίες με τη Βουλγαρία.

 «Έχουμε συναίνεση για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση», κατέληξε ο Κοβάτσεφσκι σε συνέντευξή του στη La Libre.

mia.mk

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr