Το ΝΑΤΟ διερευνά την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία


Φωτό από το tass.

Φεβρουάριος 6, 2022. Ελλάδα.

 

Το ΝΑΤΟ διερευνά τη δυνατότητα κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα συνέδεε την ισπανική Καταλονία με τη Γαλλία και θα μείωνε την εξάρτηση της Κεντρικής Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. 

Αυτό ανέφερε την Κυριακή η εφημερίδα la Vanguardia, επικαλούμενη πηγές στην κυβέρνηση του βασιλείου, όπως δημοσιεύει το TASS .

Σύμφωνα με αυτήν, η πρωτοβουλία του αγωγού Midcat μπλοκαρίστηκε πριν από τρία χρόνια από ισπανικές και γαλλικές ρυθμιστικές αρχές επειδή θεώρησαν ότι η κατασκευή του δεν θα ήταν οικονομικά αποδοτική στο πλαίσιο της ταχείας αντικατάστασης του φυσικού αερίου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

«Μια νέα διαπυρηναϊκή σύνδεση για την αποστολή αλγερινού αερίου και υγροποιημένου αερίου στο κέντρο της Ευρώπης, τα οποία θα μπορούσαν να αποθηκεύονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία από οκτώ μονάδες επαναεριοποίησης που θα βρίσκονται στην Ισπανία και την Πορτογαλία», διευκρινίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θέμα μιας πιθανής «επανεκκίνησης μιας νέας διασυνοριακής σύνδεσης με τη Γαλλία για την παράδοση φυσικού αερίου στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης βρίσκεται επί του παρόντος στα τραπέζια εργασίας των χωρών του ΝΑΤΟ. 

«Η Γερμανία ενδιαφέρεται πολύ για το έργο», διαβεβαίωσε η εφημερίδα, επικαλούμενη τις ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η υψηλή εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο «φαίνεται πλέον να είναι μια από τις κύριες γεωστρατηγικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν σκληρά το Βερολίνο να συμπεριλάβει την επ' αόριστον αναστολή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 σε ένα πακέτο απειλών κατά της Ρωσίας», σημειώνει η εφημερίδα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την εκδοχή της, η Γερμανία «δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη βιομηχανία της».

tass.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr