Η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου στην Άγκυρα και οι φιλοδοξίες του Ερντογάν


Μάρτιος 5, 2022. Ελλάδα.

Τελ Αβίβ.

Ο πρόεδρος Ιτσχάκ (Ισαάκ) Χέρτζογκ και η σύζυγός του Μίχαλ θα πετάξουν την ερχόμενη Τετάρτη σε μια ιστορική επίσκεψη στην Τουρκία, η οποία θα συμβολίσει την επιστροφή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε κανονικούς ρυθμούς μετά από χρόνια ένταση, γράφει ισραηλινό δημοσίευμα.

Οι Τούρκοι έκαναν κάθε προσπάθεια για να πετύχει αυτή την επίσκεψη: ο Χέρτζογκ θα ξεκινήσει την επίσκεψή του καταθέτοντας στεφάνι στον τάφο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και στη συνέχεια θα γίνει τελετή υποδοχής του, σε κρατική δεξίωση στο παλάτι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στρατιώτες, ιππικό, κανόνια τιμής και παίζοντας ύμνους μετά από χρόνια απελπισίας στην Άγκυρα .

Το παλάτι θα διακοσμηθεί επίσης με ισραηλινές σημαίες, ο Ερντογάν και ο Χέρτζογκ αναμένεται να φέρουν διακηρύξεις και ο Τούρκος πρόεδρος θα φιλοξενήσει τον Χέρτζογκ και τη συνοδεία του σε δημόσιο δείπνο.

Από εκεί, το βράδυ, ο πρόεδρος του Ισραήλ, θα πετάξει για την Κωνσταντινούπολη, θα συναντηθεί με την εβραϊκή κοινότητα την επόμενη μέρα και θα επιστρέψει στο Ισραήλ το βράδυ.

 

Σημαντική για τους Τούρκους

 

Αυτή η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική για τους Τούρκους ακριβώς στην παρούσα περίοδο του μαινόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Τούρκοι θέλουν να δείξουν στον κόσμο ότι ενώ υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, βαδίζουν στον δρόμο της ειρήνης και συνομιλούν με το Ισραήλ.

Ο Χέρτζογκ αναμένεται να πάρει μαζί του τουλάχιστον 40 Ισραηλινούς δημοσιογράφους, αλλά η Ιερουσαλήμ κατανοεί ότι παράλληλα με την κάλυψη του γεγονότος, η επίσκεψη θα λάβει τουλάχιστον τη διεθνή προσοχή.

 

Οι λόγοι που ο Ερντογάν επιδιώκει την αναθέρμανση των σχέσεων

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Ερντογάν σχεδιάζει την προσέγγιση στη σχέση αυτή τη στιγμή.

Σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο θα γίνουν εκλογές στη χώρα του - και η κατάστασή του στην τουρκική κοινή γνώμη δεν είναι καλή.

Ο Ερντογάν θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν και πιστεύει ότι η προσέγγιση με το Ισραήλ θα τον βοηθήσει σε αυτό το θέμα.

Επιπλέον, η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με το Ισραήλ θα βοηθήσει την παραπαίουσα τουρκική οικονομία και την πτώση της τουρκικής λίρας.

Ο Ερντογάν θέλει περισσότερους Ισραηλινούς και Εβραίους επενδυτές και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να κατευνάσει τους φόβους τους για την τουρκική εχθρότητα.

Ο Ερντογάν δεν αγνοεί επίσης τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους από τον Ισραηλινο-Ευρωπαϊκό αγωγό φυσικού αερίου (East-Med) λόγω αδυναμίας, και θέλει να προσφέρει την Τουρκία ως πιο ρεαλιστικό προορισμό για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. ,

Θα συζητήσουν επίσης τις σχέσεις με  την Αίγυπτο και την Αρμενία - αλλά όπως αναφέρθηκε, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ενδιαφέρεται για σχέσεις της Τουρκίας για τους Αμερικανούς.

Yedioth Ahronoth

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr