Ξαφνική επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Μόσχα


Ο Μπένετ και ο Πούτιν σε προηγούμενη συνάντηση τους στο Σότσι, τον περασμένο Οκτώβριο

Μάρτιος 5, 2022. Ελλάδα.

Ο Ναφτάλι Μπένετ πέταξε κρυφά στη Μόσχα αφού προγραμμάτισε να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, γράφει η ισραηλινή ‘Ynet’.

Σύμφωνα με την πηγή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ  πέταξε στη Μόσχα το πρωί του Σαββάτου και συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να μεσολαβήσει για μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία: «Έχουν συνομιλήσει για περισσότερες από δυόμισι ώρες», είπε ο μεταφραστής του Μπένετ.

Μυστική πτήση σε συντονισμό με την Ουάσιγκτον

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι με μυστική πτήση το πρωί του Σαββάτου  έφθασε ο Μπένετ στη Μόσχα αφού ενημέρωσε σχετικά με την επίσκεψή του την Ουάσιγκτον.

Ο Μπένετ είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συναντήθηκε με τον Πούτιν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από δέκα ημέρες, αν και ορισμένοι από αυτούς μίλησαν μαζί του στο τηλέφωνο.

Το ρεπορτάζ της συνάντησης δημοσιεύτηκε αρχικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλέστηκε εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, το γραφείο του Μπένετ εξέδωσε επίσημη δήλωση που επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Περίπου δέκα λεπτά πριν από τις 7 μ.μ., αναφέρθηκε ότι ο Μπένετ όπως προγραμματίσθηκε θα συναντούσε τον Πούτιν.  

Στη συνάντηση παρευρίσκεται επίσης ο υπουργός Κατασκευών και Στέγασης Ζέεφ Έλκιν, ο οποίος βοηθά στη μετάφραση με τον Πούτιν, όπως είχε κάνει στο παρελθόν στις συναντήσεις των Ισραηλινών πρωθυπουργών με τον Πούτιν.

Το γραφείο του Πρωθυπουργού σημείωσε ότι ο Μπένετ, πέταξε στη Μόσχα τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν την περασμένη Τετάρτη. Η Ynet έμαθε ότι η συνάντηση είναι σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δραματική συνάντηση έρχεται με φόντο την πρόταση του Μπένετ στον Πούτιν στις πρόσφατες συνομιλίες τους να μεσολαβήσει για την κρίση, στο πλαίσιο του γεγονότος ότι το Ισραήλ αποφεύγει να συμμετάσχει στις σκληρές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, εργάζεται επίσης για να διατηρήσει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Κιέβου - στην οποία έστειλε επίσης αρκετό ανθρωπιστικό εξοπλισμό αυτή την εβδομάδα.

Πριν από  τη μυστική πτήση του στη Μόσχα, ο Μπένετ είχε μιλήσει με τον Πούτιν δύο φορές από την αρχή της ρωσικής εισβολής, τουλάχιστον δημόσια.

Η τελευταία κλήση που δημοσιεύτηκε ήταν την Τετάρτη και έλαβε χώρα περίπου δύο ώρες αφότου ο Μπένετ μίλησε επίσης με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επισημαίνεται ότι το Ισραήλ ψήφισε υπέρ της καταδίκης της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά ο ίδιος ο Μπένετ δεν έχει καταδικάσει ακόμη τη Ρωσία με τα δικά του λόγια.

ynet.co.il

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr