Η Βουλγαρία εγκαταλείπει το ρωσικό φυσικό αέριο


Μάρτιος 20, 2022. Ελλάδα.

Η Βουλγαρία δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη ρωσική Gazprom λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και θα εξετάσει εναλλακτικές προμήθειες.

Όπως δήλωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλιεφ, θα εξετάσει επίσης τη μελλοντική κοινή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποφευχθεί η έλλειψη αυτής της πηγής ενέργειας.

Η Βουλγαρία έλαβε σχεδόν όλο το απαιτούμενο φυσικό αέριο μέσω δεκαετούς σύμβασης με την Gazprom, η οποία λήγει στα τέλη του 2022.

 Επί χρόνια, υπάρχει καθυστερήση στα έργα για τη διαφοροποίηση των πηγών της, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης του αγωγού με τη γειτονική Ελλάδα και της επέκτασης της ενιαίας εγκατάστασης αποθήκευσης αερίου της χώρας. 

Η βουλγαρική κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει και τα δύο έργα φοβούμενη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση, γράφει το Bloomberg.

«Σε αυτήν την κατάσταση, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μιλήσουμε με την Gazprom», είπε ο Βασίλιεφ στο εθνικό ραδιόφωνο BNR.

«Έχουμε μιλήσει τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία για να χρησιμοποιήσουμε την υπάρχουσα υποδομή για την προμήθεια LNG και να αυξήσουμε τις παραδόσεις από το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο η χώρα έχει συμβόλαιο», είπε ο Βασίλιεφ.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο κοινός μηχανισμός εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, κάτι που θα επιτρέψει στο μπλοκ να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές, είπε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη αναγκάσει την ΕΕ να επαναπροσδιορίσει την ενεργειακή της πολιτική και να απαιτήσει ταχύτερη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της. 

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα σχέδιο αλλαγής προμηθευτών σε σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου φέτος και προσπαθεί να εξαλείψει σταδιακά την εξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα από τη Μόσχα έως το 2027.

b92.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr