«Έξυπνη η ουκρανική ηγεσία»- Ο Ερντογάν εξάρει την πρόταση του Ζελένσκι στις απαιτήσεις της Ρωσίας


Φωτογραφία από την τουρκική
Mynet.com


Μάρτιος 25, 2022. Ελλάδα.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε την Παρασκευή τις δηλώσεις του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την επίτευξη συμβιβασμών με τη Ρωσία, αποκαλώντας τες ως «έξυπνη ηγεσία», σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο αεροσκάφος καθώς επέστρεφε από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω των ενεργειακών της αναγκών και της κοινής συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οποιεσδήποτε παραχωρήσεις συμφωνηθούν με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να αποφασιστούν σε δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα έχει χωριστές επαφές με τους Ουκρανούς και Ρώσους ομολόγους του τις επόμενες ημέρες για να αξιολογήσει τη σύνοδο κορυφής.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στον Εύξεινο Πόντο, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει στη σύγκρουση.

Ενώ η Άγκυρα υποστηρίζει την Ουκρανία και επικρίνει τη Ρωσία, έχει αντιταχθεί στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Αγοράζουμε σχεδόν το ήμισυ του φυσικού αερίου που καταναλώνουμε από τη Ρωσία. Κατασκευάζουμε επίσης τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Ακούγιου με τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε στην άκρη», είπε ο Ερντογάν

Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει από αυτή την άποψη. Πρέπει να παραμείνουμε ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα. Πρώτον, δεν μπορώ να αφήσω τους ανθρώπους μου στο κρύο του χειμώνα. Δεύτερον, δεν μπορώ να σταματήσω τη βιομηχανία μας. Πρέπει να τα υπερασπιστούμε».

Είπε επίσης ότι οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε τέσσερα από τα έξι κύρια ζητήματα που θα συζητηθούν κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά ότι οι περιφερειακές διαφορές σχετικά με την περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς και την Κριμαία εξακολουθούν να υφίστανται.


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr