Έξι κινεζικά αεροσκάφη μετέφεραν στη Σερβία εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα- ανησυχία στη Δύση


Απρίλιος 11, 2022. Ελλάδα.

Ερευνητές πτήσεων εξεπλάγησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής όταν έξι αεροσκάφη φορτίου Y-20 της (κινεζικής) Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ( PLAAF), έκαναν την εμφάνισή τους με κατεύθυνση δυτικά στον τουρκικό εναέριο χώρο προς τη Σερβία.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος «The War Zone», ο ιχνηλάτης αεροσκαφών ανοιχτού κώδικα Evergreen Intel ανέφερε ότι ο συνεργάτης παρακολούθησης @ameliairheart εντόπισε για πρώτη φορά τις πτήσεις ακριβώς βόρεια της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία. 

Ο ερευνητής πτήσεων εντόπισε και άλλα αεροσκάφη Y-20 κατά μήκος της ίδιας διαδρομής πτήσης, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους και εκτείνονται από την Κωνσταντινούπολη μέχρι σχεδόν τα γεωργιανά σύνορα».

Τα κινεζικά μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα στην πρωτεύουσα του Βελιγραδίου, με τους παρατηρητές αεροπλάνων να πιάνουν τα κινεζικά τους σημάδια στην τελική προσέγγιση και στον αεροδιάδρομο. 


Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τουλάχιστον μερικά από τα αεροπλάνα είχαν αφαιρέσει τα καλύμματα για τα συστήματα αντιμέτρων και των αντιμέτρων φωτοβολίδων. Φαίνεται πολύ ότι μπορεί να είχαν εξοπλιστεί με ζωντανά αντίμετρα, τα οποία θα ήταν αναμενόμενα κάποιου είδους πιθανής απειλής. Ποια θα ήταν αυτή η απειλή δεν έγινε ξεκάθαρο.

Αργότερα προέκυψαν αναφορές ότι τα αεροπλάνα παρέδωσαν πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος HQ-22 στον σερβικό στρατό. 

Η Σερβία φέρεται να επέλεξε το HQ-22 έναντι του κατά προσέγγιση ρωσικού ομολόγου της, τους S-300, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση.

 Ωστόσο, το κόστος των συστημάτων θα μπορούσε να ήταν ένας σημαντικός παράγοντας.  

Το κινεζικό πυραυλικό σύστημα έχει συγκριθεί ευρέως με τα αμερικανικά συστήματα Patriot και τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-300, αν και έχει μικρότερο βεληνεκές.

Η Σερβία θα είναι ο πρώτος χειριστής  κινεζικών πυραύλων στην Ευρώπη. Επισημαίνεται ότι το 2020, παρέλαβε το drone Chengdu Pterodactyl-1, γνωστό στην Κίνα ως Wing Loong.

Τα μαχητικά drones είναι ικανά να χτυπούν στόχους με βόμβες και πυραύλους και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για αναγνωριστικές εργασίες.

Η Σερβία είχε υποστεί σημαντική βλάβη από τη νατοϊκή επίθεση με την αφαίρεση της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου από τον κορμό της. Υπάρχουν φόβοι στη Δύση ότι ο οπλισμός της Σερβίας από τη Ρωσία και την Κίνα θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη βαλκανική χώρα στην ανάκτηση της πρώην επαρχίας της.

Μερικές λήψεις από την προσγείωση των κινεζικών αεροσκαφών στη Σερβία:


--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr