Η Βουλγαρία ‘σπάει’ τη συμφωνία με τη Ρωσία για ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών


Απρίλιος 11, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

Η Βουλγαρία τερματίζει μονομερώς τη συμφωνία με τη Ρωσία για την ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών.

Την απόφαση έλαβε η κυβέρνηση μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κιρίλ Πέτκοφ, σύμφωνα με το γραφείο ενημέρωσης της κυβέρνησης, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 7 Απριλίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με αυτές η υπουργός Εξωτερικών Θεοδώρα Γκεντσόφσκα έχει αρμοδιότητα να ενημερώσει τη Μόσχα για τη βουλγαρική απόφαση.

Η συμφωνία για την ανταλλαγή και την αμοιβαία προστασία απόρρητων πληροφοριών υπογράφηκε το 2007, όταν η Βουλγαρία ήταν ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, τρία χρόνια (Σημ. η Βουλγαρία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004).

 Ρυθμίζει τόσο τα επίπεδα διαβαθμισμένων πληροφοριών που μπορούν να ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο μερών όσο και τους μηχανισμούς μετάδοσης και αποθήκευσης μυστικών.

Η συμφωνία έπαιξε ρόλο στη συνεργασία των βουλγαρικών και ρωσικών υπηρεσιών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ωστόσο, αυτή τη στιγμή όλες οι επαφές σε τέτοιο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών έχουν ανασταλεί, εξήγησαν εκπρόσωποι των υπηρεσιών στη βουλγαρική εφημερία «24 Ώρες».

 Από την αρχή του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Σόφιας και Μόσχας έχουν ενταθεί. Σε αρκετές περιπτώσεις, πολιτικοί του κυβερνώντος συνασπισμού ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Πέτκοφ να απελάσει τη Ρωσίδα πρέσβειρα Ελεονόρα Μητροφάνοβα. Προς το παρόν, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει αυτό το μέτρο, αν και έχει επιστρέψει τον Βούλγαρο πρέσβη Ατανάς Κραστίν στη Σόφια για διαβουλεύσεις, ελπίζοντας ότι η Μόσχα θα ανακαλέσει την Μητροφάνοβα.

 24chasa.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr