Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι προετοίμασε «σκηνικά» αμάχων που σκοτώθηκαν από ρωσικά στρατεύματα σε πολλές πόλεις


Απρίλιος 5, 2022. Ελλάδα.

 Βουκουρέστι.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Τρίτη τις ουκρανικές αρχές ότι προετοιμάζουν «σκηνές» με αμάχους που σκοτώθηκαν από ρωσικά στρατεύματα σε πολλές πόλεις, αφού η ανακάλυψη πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα προκάλεσε διεθνή οργή, αναφέρει το ρουμανικό ‘Agerpres’.

Κατηγορούμενος από δυτικούς και ουκρανικές αρχές για σφαγές αμάχων κοντά στο Κίεβο, ο ρωσικός στρατός αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη και πιστεύει ότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενη σκηνοθεσία.

«Το απόγευμα της 4ης Απριλίου, μέλη του 72ου Ουκρανικού Κέντρου Ψυχολογικών Επιχειρήσεων κανόνισαν μια νέα σκηνή με αμάχους που φέρεται να σκοτώθηκαν από βίαιες ενέργειες του ρωσικού στρατού στο χωριό Μοτσιούν, 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Παρόμοιες εκδηλώσεις διοργανώνονται από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες στο Σούμι, στο Κονότοπ και σε άλλες πόλεις», πρόσθεσε.

Οι ισχυρισμοί έρχονται ως αποτέλεσμα της ανακάλυψης εκατοντάδων πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε να δικαστεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου. Το Μοτσιούν βρίσκεται κοντά στο Μπούτσα.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε για άλλη μια φορά «αβάσιμες» τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας για σφαγές αμάχων την Τρίτη και εξέφρασε αμφιβολίες αν η Ουκρανία και τα δυτικά κράτη θα διενεργήσουν «αμερόληπτη» έρευνα.

Οι εικόνες από το Μπούτσα είναι «μια καλά ενορχηστρωμένη σκηνοθεσία», «ένα τερατώδες ψέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ. 

«Προτρέπουμε τη διεθνή κοινότητα για άλλη μια φορά: απομακρυνθείτε από τέτοιες συναισθηματικές αντιλήψεις και σκεφτείτε με το κεφάλι σας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Reuters.

Η ρωσική εκδοχή αναφέρει ότι τα στρατεύματά της Ρωσίας εγκατέλειψαν εντελώς την πόλη Μπούτσα στις 30 Μαρτίου, την επόμενη μέρα ο δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν άλλοι Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη, χωρίς να πει τίποτα για τους σκοτωμούς αμάχους και «στοιχεία εγκλημάτων».

 Εικόνες με πολίτες νεκρούς στους δρόμους, μερικούς με δεμένα χέρια ή θαμμένους σε ομαδικούς τάφους - εμφανίστηκαν μόλις την τέταρτη ημέρα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, όταν μέλη της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας έφτασαν στην πόλη.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times αντέκρουσε την εκδοχή της Μόσχας την Τρίτη δημοσιεύοντας φερόμενες δορυφορικές εικόνες της 11ης Μαρτίου, στις οποίες φαίνονται τα πτώματα ορισμένων πολιτών στους δρόμους  της πόλης Μπούτσα.

g4media.ro

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr