Η Μόσχα ανακοίνωσε την απομάκρυνση περίπου 50 αμάχων από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας


Μάιος 1, 2022. Ελλάδα.

Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι περίπου πενήντα άμαχοι απομακρύνθηκαν το Σάββατο από την περιοχή του εργοστασίου Azovstal στο λιμάνι της πόλης Μαριούπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η οποία πολιορκείται από τους Ρώσους.

«Στις 30 Απριλίου, μετά την κατάπαυση του πυρός και το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, δύο ομάδες πολιτών εγκατέλειψαν τα κτίρια κατοικιών δίπλα στην περιοχή του μεταλλουργικού εργοστασίου Azovstal», ανέφερε το υπουργείο στο δίκτυο Telegram.

«Το απόγευμα βγήκαν 25 κάτοικοι», είπε. Το απόγευμα, μια δεύτερη ομάδα 21 ατόμων έφυγε και μεταφέρθηκε στο Μπιζιμένοϊ, μια πόλη ανατολικά της Μαριούπολης, στα μισά του δρόμου μεταξύ της πόλης του λιμανιού και των ρωσικών συνόρων.

Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν την παροχή «καταφυγίου, τροφής και απαραίτητης ιατρικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες». Οι αρχές δεν διευκρίνισαν πού μεταφέρθηκε η πρώτη ομάδα.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μια συνοδεία αυτοκινήτων και λεωφορείων εμφανίστηκε να τρέχει στο σκοτάδι με το γράμμα "Z", το οποίο έχει γίνει σύμβολο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε αυτή τη σύγκρουση.

Ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, ζήτησε στο Telegram «να παραμείνει σιωπηλός για τη διαδικασία εκκένωσης, εν αναμονή επίσημης ενημέρωσης». 

«Ζητάμε από όλους να μην δώσουν πληροφορίες από τη Μαριούπολη σήμερα. Ευχαριστώ για την κατανόηση».

Ουκρανοί στρατιώτες που φρουρούν την τοποθεσία Azovstal δήλωσαν το Σάββατο ότι είκοσι άμαχοι, μεταξύ των οποίων παιδιά, είχαν εκκενωθεί, ελπίζοντας να βρεθούν προς τη  Ζαπορίζια, μια περιοχή που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις.


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας κοντά στην Οδησσό κατέστρεψαν ένα γκαράζ αεροσκαφών σε στρατιωτικό αεροδρόμιο με όπλα και πυρομαχικά που παραλήφθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες και επίσης κατέστρεψαν τον διάδρομο προσγείωσης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr