Λιβύη: «Ο Νταμπαϊμπά θα υπερασπιστεί την Τρίπολη αν δεχθεί επίθεση»


Μάιος 1, 2022. Ελλάδα.

Κάιρο.

Ο  Αμπντούλ Χαμίντ αλ Νταμπαϊμπά, επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης «ενότητας» της Λιβύης, δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά να υπερασπιστεί την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, εάν δεχθεί επίθεση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λύση στην κρίση της διαμάχης για την εξουσία με την κυβέρνηση του αντίπαλου Φατχί Πασάγκα, που υποστηρίζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτός από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο.


Ο Νταμπαϊμπά πρόσθεσε σε συνάντηση που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στη γενέτειρά του, τη Μισράτα (δυτικά), ότι ο κύριος στόχος της κυβέρνησής του είναι να διεξαχθούν εκλογές και να παραδώσει την εξουσία σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση...

 «Θέλουμε ένα πολιτικό κράτος χωρίς στρατιώτες ή ταραξίες»,  δήλωσε τονίζοντας την ετοιμότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή της επικείμενης διεξαγωγής των εκλογών.

Σημειώνεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης κλιμάκωσε τη στάση της έναντι της αλγερινής κυβέρνησης, λόγω της «απροθυμίας της» να αναγνωρίσει την κυβέρνηση «σταθερότητας» με επικεφαλής τον Φατχί Μπασάγκα, ενώ συνεχίζει την υποστήριξή της στον πρωθυπουργό της Τρίπολης.

Για πρώτη φορά, η Βουλή των Αντιπροσώπων επέκρινε δημόσια την Αλγερία, υπερασπιζόμενη την κυβέρνηση Μπασάγκα, την οποία αναγνωρίζει ως νόμιμη από τις αρχές Μαρτίου.

Ο Γιούσεφ αλ Ακούρι, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, επέκρινε την επιμονή της αλγερινής κυβέρνησης σχετικά με την αναγνώριση της κυβέρνησης Νταμπαϊμπά και «την απόρριψη της νέας κυβέρνησης που επέλεξε το Κοινοβούλιο, με επικεφαλής τον Μπασάγκα, καθώς και την παρέμβασή της, στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης κατά παράβαση των αποφάσεων της εκλεγμένης αρχής και κατά παράβαση της εθνικής ενότητας της χώρας». 

Ο αλ Ακούρι θεώρησε ότι η αλγερινή θέση «δεν υποστήριζε τη σταθερότητα του λιβυκού λαού» και είπε σχετικά:

«Είμαστε έκπληκτοι από τη θέση της αλγερινής κυβέρνησης, η οποία αγνόησε όλες τις εκτιμήσεις της αδελφοσύνης, του δικαιώματος της γειτονίας και του σεβασμού στην κυριαρχία του λιβυκού κράτους».

 aawsat.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr