Η Βουλγαρία δεν θα κλείσει τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Σερβία


Μάιος 1, 2022. Ελλάδα.

Η Βουλγαρία δεν θα σταματήσει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στη Σερβία. Αυτό είπε σε συνέντευξή της στο βουλγαρικό ραδιόφωνο η κυβερνητική εκπρόσωπος Λένα Μπορισλάβοβα. 

«Η Βουλγαρία είναι ένα δίκαιο κράτος μέλος. Δεν θα παραβιάσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Θα παραμείνουμε δίκαιο συμβαλλόμενο μέρος αυτής της συμφωνίας», είπε η Μπορισλάβοβα.

Την Τρίτη, η ρωσική Gazprom διέκοψε μονομερώς τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία. Ο λόγος για αυτό είναι η άρνηση της Βουλγαρίας και άλλων χωρών της ΕΕ να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια , καθώς αυτό είναι αντίθετο με τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας.

Η Βουλγαρία λαμβάνει σχεδόν το 80% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από την Gazprom Export. 

Ο κύριος λόγος αυτής της εξάρτησης είναι η ημιτελής ακόμη σύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα, η κατασκευή της οποίας σχεδιάστηκε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια. 

Η διασύνδεση θα πρέπει να ξεκινήσει να λειτουργεί στα μέσα του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας. Σύμφωνα με αυτό, η Βουλγαρία μπορεί να λάβει περισσότερες ποσότητες από τις συμφωνημένες παραδόσεις από το Αζερμπαϊτζάν.

Η Βουλγαρία κατασκεύασε το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream σε μόλις ένα χρόνο, ο οποίος προμηθεύει ρωσικό αέριο από την Τουρκία στη Σερβία. 

Αυτή η διαδρομή είναι ο διάδοχος του αποτυχημένου έργου South Stream, κύριος στόχος του οποίου είναι η Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου.


svobodnaevropa.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr