Η Ρωσία κάλεσε έξι χώρες να μεριμνήσουν για τον απόπλου των πλοίων τους από τη Μαριούπολη


Το βουλγαρικό πλοίο Tsarevna είναι ένα από εγκλωβισμένα στο λιμάνι της Μαριούπολης

Μάιος 27, 2022. Ελλάδα.

 

Η Ρωσία κάλεσε έξι χώρες να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες  των ξένων πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι της Μαριούπολης και να μεριμνήσουν για τον απόπλου τους. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσεφ, σύμφωνα το TASS.

Στο λιμάνι βρίσκονται πλοία της Βουλγαρίας, Δομινικανής Δημοκρατίας, της Λιβερίας, του Παναμά, της Τουρκίας και της Τζαμάικα. 

Ωστόσο, συνεχίζουν να παραμένουν, αν και, σύμφωνα με τον Μιζίντσεφ, υπάρχει ένας ασφαλής διάδρομος απόπλου για αυτά.

«Παρά τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τη ρωσική πλευρά για την ασφαλή έξοδο έξι  πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, ξένης ιδιοκτησίας,  που προηγουμένως είχαν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία, στο λιμάνι της Μαριούπολης, οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν ακόμη λάβει μέτρα για την απομάκρυνση αυτών των πλοίων», είπε ο Μιζίντσεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδικοί του ρωσικού ναυτικού έχουν εξαλείψει τον κίνδυνο ναρκών στα νερά του λιμανιού της Μαριούπολης.

«Ως αποτέλεσμα... τα πολιτικά πλοία μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι με ασφάλεια», είπε ο Ρώσος στρατηγός, προσθέτοντας ότι το πρωί της 25ης Μαΐου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο μήκους 115 μιλίων και πλάτους 2 μιλίων στην Αζοφική Θάλασσα όλο το εικοσιτετράωρο.

Το λιμάνι της νοτιοανατολικής ουκρανικής πόλης Μαριούπολη στην Αζοφική Θάλασσα κατελήφθη νωρίτερα τον Μάιο από τον ρωσικό στρατό.

Τελευταίοι στην πόλη ήταν Ουκρανοί μαχητές από το Σύνταγμα Αζόφ, οι οποίοι τώρα είναι αιχμάλωτοι πολέμου σε πόλεις που ελέγχονται από τη Ρωσία.

svobodnaevropa.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr