Πρόεδρος Κροατίας: «Οι Κροάτες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πιο σημαντικοί από όλα τα ρωσο-φινλανδικά σύνορα»


Μάιος 19, 2022. Ελλάδα.

Ζάγκρεμπ.

Ο Κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε την Τετάρτη ότι θα δώσει εντολή στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, Πρέσβη Μάριο Νόμπιλο, να καταψηφίσει την αποδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία έως ότου τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αναφέρει το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων HINA.

Σύμφωνα με τον Μιλάνοβιτς, η Κροατία πρέπει να υποστηρίξει τον όρο της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με το ζήτημα της ισότητας στις εκλογές για τους Κροάτες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Δεν είναι μια χειρονομία εναντίον της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά για την Κροατία», επέμεινε.

Ο Κροάτης πρόεδρος είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι, κατά τη γνώμη του, οι Κροάτες της Βοσνίας, ως πολιτική οντότητα, «καταστρέφονται» και ότι είναι προς το συμφέρον της Κροατίας να το αποτρέψει.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, η οποία αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, δείχνει πώς να παλεύει για τα εθνικά της συμφέροντα και «σίγουρα δεν θα τα παρατήσει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει», ενώ η Κροατία κάνει ακριβώς το αντίθετο.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για την Ουκρανία, αλλά δεν είναι φλέγον ζήτημα για εμάς. Αυτό, όμως, είναι», επέμεινε, απορρίπτοντας την κριτική του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών ότι η φήμη της Κροατίας θα μπορούσε να υποφέρει από μια τέτοια θέση. 

«Αυτό είναι κάτι που το λέμε. Είπα ότι για μένα, οι Κροάτες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πιο σημαντικοί από όλα τα ρωσο-φινλανδικά σύνορα», είπε ο Μιλάνοβιτς.

Ο Κροάτης πρόεδρος προέτρεψε επίσης το κοινοβούλιο να μην επικυρώσει τη συμφωνία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Agerpres

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr