«Κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για τα F-16»


Μάιος 14, 2022. Ελλάδα.

 

Η αντιπροσωπεία της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ολοκλήρωσε τις επαφές της στην Ουάσιγκτον. Συναντήθηκε με 24 γερουσιαστές και βουλευτές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Το κύριο θέμα της ατζέντας των συνομιλιών ήταν το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F16, γράφει η Yeni Safak.

Θετική η διάθεση της αμερικανικής πλευράς

Βουλευτές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας είχαν συνομιλίες με τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον για μια εβδομάδα.

Η αντιπροσωπεία, στην οποία περιλαμβανόταν ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος Εξωτερικών Σχέσεων,  Εφκάν Αλά, καθώς και οι  Ισμέτ Γιλμάζ , Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς,  Αχμέτ Μπεράτ Τσονκάρ, Μεχντί Έκερ και Βολκάν Μποζκίρ, συναντήθηκαν με 24 μέλη του Κογκρέσου.

Μετά τις συναντήσεις που ήταν κλειστές για τον Τύπο, ο Εφκάν Αλά, Αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και Επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων, αξιολόγησε τις επαφές με μέλη του τουρκικού Τύπου στην Τουρκική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Ο Εφκάν Αλά δήλωσε:

«Έχει φανεί ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, για τις οποίες κανείς δεν αμφιβάλλει ότι είναι ήδη στρατηγικές, θα προχωρήσουν σε μια ακόμη πιο θετική κατεύθυνση. Η εποικοδομητική πρωτοβουλία για την επίλυση προβλημάτων που ανέλαβε πρόσφατα η Τουρκία, ειδικά όσον αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία, αξιολογήθηκε πολύ σημαντική και σεβαστή από όλα τα μέλη του Κογκρέσου που συναντήσαμε».

Κύρια ατζέντα πώληση F16 στην Τουρκία

Το κύριο θέμα της ατζέντας των συνομιλιών ήταν η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F16 στην Τουρκία.

Ο Εφκάν Αλά είπε χαρακτηριστικά:

«Σε αυτό το πλαίσιο, η αύξηση τόσο της αμυντικής βιομηχανίας όσο και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Τουρκίας, η οποία διαθέτει τον δεύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, που είναι η πιο σημαντική χώρα στη νότια πλευρά του, θα σημαίνει επίσης ενίσχυση του ΝΑΤΟ».

Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν επίσης η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, η οικονομία, η ασφάλεια, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


yenisafak.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr