Ιταλία: Ισχυρή αντίδραση στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία από το Κίνημα 5 Αστέρων


Ιούνιος 18, 2022. Ελλάδα.

Ρώμη.

Φρένο βάζει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι για την αποστολή νέων όπλων στο Κίεβο, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

 «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην προχωρήσει, δεδομένου του τρέχοντος πολεμικού πλαισίου, σε περαιτέρω αποστολές όπλων που θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, θέτοντας σε κίνδυνο μια διπλωματική λύση», αναφέρεται στο προσχέδιο ψηφίσματος καθώς οι γερουσιαστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων προετοιμάζονται για την ψηφοφορία την Τρίτη μετά τις ανακοινώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23-24ης Ιουνίου για την Ουκρανία.

 Άλλες δεσμεύσεις που ζητήθηκαν από την κυβέρνηση αφορούν την κατάπαυση του πυρός και την υποστήριξη του ουκρανικού λαού.

Ειδικότερα, το σχέδιο του εγγράφου αναφέρει:


«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει να προωθήσει, υπό το πρίσμα της τρέχουσας πολιτικο-στρατιωτικής κατάστασης, στα κατάλληλα ευρωπαϊκά φόρουμ, την εδραίωση συντονισμένης ευρωπαϊκής διπλωματικής δράσης, με στόχο να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός με προώθηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως του κύριου διπλωματικού παράγοντα και εγγυητή της οικονομικής, ανθρωπιστικής και υγειονομικής υποστήριξης στον ουκρανικό λαό».

Το κείμενο ξεκινά από την προϋπόθεση ότι η σύγκρουση «διήρκεσε για περισσότερες από 100 ημέρες και παίρνει ολοένα και περισσότερο τα χαρακτηριστικά ενός πολέμου φθοράς που χαρακτηρίζεται από την αποτυχία σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και ότι οι Ουκρανοί «μάχονται για το δικαίωμά στην αυτοάμυνά τους με αποφασιστικότητα».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από την αρχή του πολέμου «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στείλει στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία για τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν στείλει όπλα στο Κίεβο για 4,6 δισεκατομμύρια και ένα δισεκατομμύριο δολάρια αντίστοιχα και έχουν έχει ήδη αποφασίσει για περαιτέρω και ακόμη πιο ουσιαστικές προμήθειες (συμπεριλαμβανομένων όπλων μεγάλης εμβέλειας).

Η Ιταλία, βάσει των διατάξεων για την κρίση στην Ουκρανία, έχει ήδη εκδώσει 3 υπουργικά διατάγματα (διάταγμα 2 Μαρτίου 2022, διάταγμα 22 Απριλίου 2022 και διάταγμα 10 Μαΐου 2022) που προέβλεπαν την αποστολή στρατιωτικών μέσων, υλικών και εξοπλισμού».

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο σχολίασε:

 «Έχω διαβάσει ότι αυτή την ώρα υπάρχει ένα μέρος του Κινήματος που πρότεινε ένα σχέδιο ψηφίσματος που μας παρακάμπτει από τη συμμαχία ΝΑΤΟ και ΕΕ, το ΝΑΤΟ είναι η άμυνα της συμμαχίας, εάν βγούμε από την ευθυγράμμιση με το ΝΑΤΟ θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ιταλίας».

Τα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Ντράγκι επεξεργάζονται επομένως το ψήφισμα.

Είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα, στην πραγματικότητα, για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας».

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr