RussiaGate: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να σπάσουν τις κυρώσεις με τουρκικές εταιρείες

Ο τίτλος από το δημοσίευμα


Αύγουστος 31, 2022. Ελλάδα.

Πολλές αμερικανικές εταιρείες που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν προσπαθούν να επιστρέψουν αθόρυβα στη ρωσική αγορά μέσω της Τουρκίας. Προσφέρουν σε τουρκικές εταιρείες προμήθειες για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης, ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα Yeni Şafak.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές τοπικών επιχειρηματικών κύκλων, ο αριθμός των προσφορών από αμερικανικές εταιρείες σε Τούρκους έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

 Η εφημερίδα δεν κατονομάζει τις ίδιες τις εταιρείες, σημειώνοντας ότι «πολλές από αυτές πραγματοποιούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη διαδρομή Ρωσία-Τουρκία-Ντουμπάι-ΗΠΑ για να αγοράσουν αγαθά στη Ρωσική Ομοσπονδία»

“Πολλές διεθνείς εταιρείες με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τις θυγατρικές τους στις ζώνες ελεύθερων συναλλαγών του Ντουμπάι για αυτόν τον σκοπό. Οι Αμερικανοί που προσφέρονται να δημιουργήσουν κοινό εμπόριο με τουρκικές εταιρείες καταφεύγουν σε αυτό για να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους μετά την έξοδο από τη ρωσική αγορά”, γράφει η «Γενί Σαφάκ». 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αμερικανικές εταιρείες θέλουν κυρίως να αγοράσουν πετροχημικά προϊόντα, πολύτιμα μέταλλα, δημητριακά, μέταλλα, λιπάσματα, χημικά και αλκοολούχα ποτά στη Ρωσία. 

Η τούρκικη εφημερίδα υπενθυμίζει ότι σημαντικό μέρος των 5 χιλιάδων αμερικανικών εταιρειών εγκατέλειψε τη Ρωσία με την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, έχει υποστεί σοβαρές απώλειες.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι η Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας (TUSIAD) - η μεγαλύτερη επιχειρηματική ένωση στην Τουρκία - έλαβε επιστολή από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με προειδοποίηση για τις συνέπειες της συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Το έγγραφο, που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Adewale Adeyemo, λέει ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο κυρώσεων εάν συναλλάσσονται με Ρώσους ιδιώτες ή νομικές οντότητες που υπόκεινται σε περιορισμούς.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr