Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι πηγαίνει στη Σόφια για παροχή ενέργειας


Σεπτέμβριος 5, 2022. Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας φτάνει για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Σόφια. Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι θα συνομιλήσει «ιδιαιτέρως» με τον πρωθυπουργό Γκάλαμπ Ντόνεφ και μετά θα πραγματοποιηθεί εκτεταμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Στην αντιπροσωπεία των Σκοπίων, με επικεφαλής τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, συμμετέχουν και εκπρόσωποι των τμημάτων οικονομίας και ενέργειας, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία. Ο Κοβάτσεφσκι φθάνει στη χώρα μετά από επίσκεψη στο Βελιγράδι, όπου συμμετείχε στη συνάντηση των χωρών της σερβικής πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια».

Σε συνέντευξη από το Βελιγράδι για τη σερβική κρατική τηλεόραση, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είπε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις βουλγαρικές αρχές σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στη Βουλγαρία, σημειώνει η BNR :

«Ας πούμε ότι έχουμε μια καλή συνεργασία, ειδικά στις συνθήκες της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, δεδομένου ότι η Βουλγαρία είναι μια από τις χώρες στην Ευρώπη που έχει καθαρό πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του πυρηνικού της εργοστασίου».

Επιπλέον, η Βόρεια Μακεδονία προμηθεύεται φυσικό αέριο εξ ολοκλήρου μέσω του ρωσικού αγωγού που διέρχεται από τη Βουλγαρία.

Σε δήλωση από το Βελιγράδι, ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσαν ότι θα αναζητήσουν από κοινού βοήθεια για την αγορά ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν είχαμε σύνδεση φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία, θα βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον, αλλά τα Σκόπια δεν έχουν φυσικό αέριο και δεν έχουμε χωρητικότητα », δήλωσε ο Βούτσιτς στο Βελιγράδι.

Η αναγνώριση μειονοτήτων

Κατά την επίσκεψη στη Σόφια αναμένεται να τεθεί και το θέμα των συνταγματικών τροποποιήσεων. Στη συνέντευξή του στη σερβική κρατική τηλεόραση, ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι δήλωσε ότι υπάρχει σαφής οδικός χάρτης για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ένταξη των Κροατών, των Μαυροβούνιων και των Βουλγάρων στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες για τη συγκέντρωση πλειοψηφίας δύο τρίτων στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρτάν Γκρούμπι. Υπερασπίστηκε, μάλιστα, την ένταξη των Βουλγάρων ως έθνους δημιουργίας κράτους στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως σημειώνει η βουλγαρική Dnes.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr