ΗΑΕ – Ρωσία: Ο όγκος εμπορικών συναλλαγών έφθασε τα 5 δις δολάρια


Ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαΐντ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Οκτώβριος 11, 2022. Ελλάδα.

Στη ρωσική πόλη, Αγία Πετρούπολη, πραγματοποιούνται συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ομολόγου του στα Εμιράτα, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είπε ότι η χώρα του έχει διπλασιάσει τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πρεσβεία των Εμιράτων στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Σεΐχη Μοχάμεντ στη Ρωσία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρόθεσης των ΗΑΕ να συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο και την περιοχή και «να αναπτύξουν επαφές με όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην ουκρανική σύγκρουση και να βοηθήσουν στην αναζήτηση αποτελεσματικών πολιτικών λύσεων».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

Ο ρυθμός συνεργασίας και των οικονομικών σχέσεων μεταξύ ΗΑΕ και Ρωσίας σημειώνει θετική επιτάχυνση, καθώς η αγορά των ΗΑΕ φιλοξενεί περισσότερες από 4.000 ρωσικές εταιρείες, καθώς και επενδύσεις των Εμιράτων σε 60 έργα στη Ρωσία.

Τα ΗΑΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στον Κόλπο, αντιπροσωπεύοντας το 55% του συνολικού εμπορίου Ρωσίας-Κόλπου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατατάσσονται μεταξύ των σημαντικότερων αραβικών χωρών στο ρωσικό εμπόριο, καθώς έρχονται στη δεύτερη θέση, ενώ η αξία των συναλλαγών εκτός πετρελαίου μεταξύ ΗΑΕ και Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, με ρυθμό αύξησης άνω του 80% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους 2020, ενώ η αξία των εμπορικών συναλλαγών εκτός πετρελαίου κατά το 2020 ανήλθε σε περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την πλευρά των επενδύσεων, τα ΗΑΕ είναι ο πρώτος αραβικός προορισμός για ρωσικές επενδύσεις και αντιπροσωπεύουν το 90% των συνολικών επενδύσεων της Ρωσίας στις αραβικές χώρες.

Αντίθετα, τα ΗΑΕ είναι ο μεγαλύτερος αραβικός επενδυτής στη Ρωσία και συνεισφέρει περισσότερο από το 80% των συνολικών αραβικών επενδύσεων σε αυτό.

Al Arabiya, Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr