Εκλογές σήμερα σε Βουλγαρία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη


Οκτώβριος 2, 2022. Ελλάδα.

Στη Βουλγαρία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Ο φιλελεύθερος-σοσιαλιστικός συνασπισμός του πρωθυπουργού  Κύριλ Πέτκοφ καταρρίφθηκε με ψήφο δυσπιστίας τον Ιούνιο. 

Περίπου 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες. 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν στην προτίμηση των ψηφοφόρων το αστικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ -GERB.


Σαράγεβο

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη χωρίζεται σε δύο οντότητες, την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης -στην οποία η πλειοψηφία είναι Βόσνιοι και Κροάτες- και τη Δημοκρατία Σέρπσκα, όπου η πλειοψηφία είναι Σέρβοι.

Αυτό το περίπλοκο σύστημα εκλογών είναι προϊόν της Συμφωνίας του Ντέιτον του 1995, η οποία σταμάτησε τον πόλεμο στη Β-Ε μετά την κατάρρευση της Ομοσπονδιακής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ).

 Σε κρατικό επίπεδο, οι ψηφοφόροι καθορίζουν τα δύο σώματα του κεντρικού κοινοβουλίου και την τριμελή προεδρία.

 Απαρτίζονται από έναν Κροάτη, έναν Βόσνιο Μουσουλμάνο και έναν Σέρβο. 

Στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, στο σερβικό τμήμα της χώρας, εκλέγονται οι περιφερειακοί εκπρόσωποι και ο πρόεδρος. Εκλογές για το περιφερειακό κοινοβούλιο διεξάγονται στη Μουσουλμανική-Κροατική Ομοσπονδία.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr