Η Βουλή του Μαυροβουνίου αποπέμπει δύο υπουργούς- Εξωτερικών και Άμυνας


Οκτώβριος 22, 2022. Ελλάδα.

 

Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης δύο φιλοδυτικών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης του Ντρίταν Αμπάζοβιτς.

Σαράντα ένας φιλοσέρβοι βουλευτές, στη Βουλή των 81 εδρών, ψήφισαν αργά το βράδυ της 21ης ​​Οκτωβρίου υπέρ της παύσης από τα καθήκοντά του, του υπουργού Εξωτερικών Ράνκο Κριβόκαπιτς και του υπουργού Άμυνας Ράσκο Κόνιεβιτς.

Ο Αμπάζοβιτς κατηγόρησε τα δύο μέλη του φιλοδυτικού κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ότι εργάζονται ενάντια στα συμφέροντα της κυβέρνησης.

Τα φιλοσερβικά και φιλορωσικά στρατόπεδα στο Μαυροβούνιο προσπαθούν να εκδιώξουν τον φιλοδυτικό πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς και να τον δικάσουν για υποθέσεις διαφθοράς.

Ο Τζουκάνοβιτς οδήγησε το Μαυροβούνιο στην ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2006 και ενέταξε τη χώρα στο ΝΑΤΟ το 2017.

Η κυβέρνηση του Αμπάζοβιτς βρίσκεται στην εξουσία παρότι το Κοινοβούλιο ψήφισε πρόταση δυσπιστίας στην εκτελεστική εξουσία τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Ο Αμπάζοβιτς, ο οποίος ηγείται του Κινήματος URA, ήταν αρχικά φιλοδυτικός, αλλά άρχισε να ακολουθεί μια πιο φιλοσερβική πολιτική όταν ανέβηκε στην εξουσία μέσω ανασχηματισμού του κυβερνητικού συνασπισμού τον Απρίλιο.

Τον Αύγουστο, ο Αμπάζοβιτς υπέγραψε συμφωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία που δεν αναγνωρίζει την ταυτότητα του Μαυροβουνίου ως χωριστού κράτους. 

Υποστήριξε ότι η συμφωνία με την Εκκλησία θα βοηθούσε να ξεπεραστούν βαθιές εσωτερικές διαμάχες.

Η υπογραφή της συμφωνίας επικρίθηκε από φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις στο Μαυροβούνιο.

Δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη νέες εκλογές γιατί δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή.


Gazeta Shqiptare, Radio Evropa e Lirë,

-

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr