«Η Ελλάδα παραλαμβάνει κανονικά φυσικό αέριο από τη Ρωσία»


Νοέμβριος 10, 2022. Ελλάδα.

Η Ελλάδα παραλαμβάνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία σύμφωνα με τη σύμβαση, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους της Ένωσης Ξένου Τύπου (FPA), γράφει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria.ru.

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η σύμβαση υλοποιείται σύμφωνα με το πρόγραμμα. Υπάρχει μια απόφαση της ΕΕ , στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα, για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και εκτελούμε έργα υποδομής για να λάβουμε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου με πλοία, πλοία, προκειμένου να διασφαλίσουμε σε κάθε περίπτωση επάρκεια εφοδιασμού και να προστατεύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας», είπε ο Σκρέκας.

Παράλληλα, είπε ότι, «δυστυχώς», οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί σημαντικά.

«Οι προμήθειες στη Βουλγαρία έχουν διακοπεί, καθώς και στην Πολωνία. Η Γερμανία λαμβάνει μικρότερη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αυτό φυσικά οδήγησε σε τεράστια προβλήματα και αυτό τροφοδοτεί την ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο (στην Ουκρανία )», είπε ο Σκρέκας .

Ο Σκρέκας αμφισβήτησε την παρατήρηση ότι η ίδια η Βουλγαρία γύρισε την πλάτη της στο ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς αρνήθηκε να πληρώσει βάσει του νέου συστήματος μέσω ειδικού λογαριασμού που εγγυόταν ότι τα κεφάλαια δεν θα μπλοκάρονταν ή θα κλαπούν, όπως η Δύση έκλεψε 300 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ρωσικά αποθέματα.

«Δεν συμφωνώ ότι η Δύση έκλεψε 300 δισ. ευρώ, ας μην το συζητήσουμε τώρα. Είναι σημαντικό ότι η Βουλγαρία, από όσο ξέρω και όπως μου είπαν, πλήρωσε με τον ίδιο τρόπο που πλήρωσε, αλλά οι προμήθειες φυσικού αερίου έμειναν», είπε ο Σκρέκας.

«Είναι σημαντικό ότι τώρα οι προσπάθειες της Ευρώπης στοχεύουν στην επίτευξη ανεξαρτησίας από το ρωσικό αέριο», πρόσθεσε.

«Έχουμε σύμβαση. Όσο ισχύει, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τους όρους της», είπε ο υπουργός.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα εξαρτάται τώρα από το αμερικανικό LNG, ο Σκρέκας είπε: «Αγοράζουμε όπου είναι φθηνότερο. Θα αγοράζουμε φυσικό αέριο όπου το βρίσκουμε φθηνότερο... Η τιμή του LNG στην αγορά spot είναι πλέον φθηνότερη».

Μιλώντας για τη συζήτηση για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, ο Σκρέκας είπε ότι δεν είναι σίγουρος ότι η ΕΕ θα μπορούσε τελικά να δημιουργήσει μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών, όπως ζήτησαν σχεδόν 20 χώρες.

«Πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο μέτρων που θα δώσει λύσεις. Αν βάλουμε ημίμετρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα για τους πολίτες. Όσον αφορά την κοινή αγορά φυσικού αερίου, έχουμε πει από την αρχή ότι τη στηρίζουμε σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο και από τον μηχανισμό διόρθωσης τιμών», είπε ο Σκρέκας.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σε ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, έναν δυναμικό διάδρομο, ανεξάρτητα από το πώς ονομάζεται. Το σημαντικό είναι ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο τρεις έως τέσσερις έως πέντε φορές πιο ακριβά από άλλες χώρες που αγοράζουν στον πλανήτη», είπε ο επικεφαλής του υπουργείου Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάρα πολλοί κρατικοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να υποστηρίξουν ανώτατα όρια τιμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Θα δημιουργούσε ανισότητα μεταξύ των κρατών μελών (ΕΕ), εάν ορισμένες χώρες, χρησιμοποιώντας τις οικονομικές τους ευκαιρίες, μπορέσουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα βραχυπρόθεσμα, ενώ κάποιες άλλες δεν έχουν τέτοια ευκαιρία και υποστούν απώλειες από τεράστιες αυξήσεις τιμών», είπε ο Σκρέκας.

Ria Novosti

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr