Ο Όρμπαν δέχεται πυρά για το αμφιλεγόμενο κασκόλ με τον χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας»


Νοέμβριος 23, 2022. Ελλάδα.

 

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δέχτηκε πυρά μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από έναν αγώνα ποδοσφαίρου στο οποίο φοράει ένα κασκόλ που απεικονίζει την ιστορική Ουγγαρία.

Το βίντεο δείχνει τον Όρμπαν να χαιρετά τον Ούγγρο ποδοσφαιριστή Baláš Đuzák φορώντας ένα κασκόλ που, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, δείχνει έναν χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας» στα προ του 1920 σύνορα, όταν η χώρα κατείχε εδάφη που αποτελούν σήμερα μέρος της Ρουμανίας, της Κροατίας, Σλοβακίας, Σερβίας, Αυστρίας και Ουκρανίας.

Το βίντεο προκάλεσε κριτικές από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.


Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο θα καλέσει τον Ούγγρο πρεσβευτή «ο οποίος θα ενημερωθεί για το απαράδεκτο της πράξης του Βίκτορ Όρμπαν».

«Η προώθηση των ρεβιζιονιστικών ιδεών στην Ουγγαρία δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των ουκρανο-ουγγρικών σχέσεων και δεν είναι σύμφωνη με τις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αναμένουμε μια επίσημη συγγνώμη από την ουκρανική πλευρά», έγραψε ο Νικολένκο στο Facebook.

Βίαια αντέδρασε και το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είπε ότι ο Ούγγρος πρέσβης στο Βουκουρέστι ενημερώθηκε για την «έντονη αποδοκιμασία της Ρουμανίας για το βίντεο του Όρμπαν».

«Οποιαδήποτε επίδειξη ρεβιζιονισμού, ανεξάρτητα από τη μορφή, είναι απαράδεκτη, σε αντίθεση με την πραγματικότητα και τις κοινές δεσμεύσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ο Κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι το επίσημο Ζάγκρεμπ δεν πρέπει να αντιδράσει στην κίνησή του. Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν είχε δει το βίντεο του Ούγγρου πρωθυπουργού να φοράει το αμφιλεγόμενο κασκόλ.

Ο Όρμπαν μπήκε στο Facebook την Τρίτη, αλλά δεν αναφέρθηκε άμεσα στη διαμάχη για το αστείο.



«Το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική. Ας μην βλέπουμε κάτι που δεν υπάρχει. Η εθνική ομάδα της Ουγγαρίας είναι μια ομάδα όλων των Ούγγρων, ανεξάρτητα από το πού μένουν», έγραψε.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr