Η Τουρκία απέρριψε αίτημα του Ισραήλ να εκδιώξει τους ηγέτες της Χαμάς


Νοέμβριος 12, 2022. Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η χώρα του απέρριψε αίτημα του Ισραήλ για απέλαση των ηγετών του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης «Χαμάς» που κατοικούν στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια διμερών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνάντηση με μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατικό κίνημα και αρνείται να εκδιώξει τα μέλη της.

Και συνέχισε, «Δεν συμφωνήσαμε με το αίτημα του Ισραήλ σχετικά με τη Χαμάς επειδή δεν τη θεωρούμε τρομοκρατικό κίνημα (...) και ηγούμαστε στις προσπάθειες για να το συμφιλιώσουμε με το παλαιστινιακό κίνημα Φατάχ».

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ προέτρεψε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκδιώξει τους ηγέτες της Χαμάς που διαμένουν στη χώρα κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε δύο μήνες αφότου η Τουρκία και το Ισραήλ αποκατέστησαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μετά από χρόνια έντασης.

Κατά τη διάρκεια της αστραπιαίας επίσκεψης, ο Γκαντζ ανακοίνωσε μια νέα εποχή στις σχέσεις ασφαλείας με την Τουρκία μετά από ένα διάλειμμα.

«Για περισσότερο από μια δεκαετία, δεν υπάρχουν επίσημες σχέσεις ασφαλείας (...) Σήμερα το αλλάζουμε αυτό σε μια υπεύθυνη και σταδιακή πορεία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ», δήλωσε ο Γκαντζ μετά από δύο συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο και Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ .

Οι σχέσεις ήταν τεταμένες την εποχή του Ερντογάν, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας το 2003 και απομακρύνθηκε από τις προηγούμενες τουρκικές πολιτικές, και η διμερής ένταση κλιμακώθηκε, ειδικά το 2008 μετά από μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα.

Στη συνέχεια, το 2010, οι σχέσεις πάγωσαν με φόντο τη δολοφονία 10 αμάχων στον απόηχο της ισραηλινής επιδρομής στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, το οποίο ήταν μέρος ενός στολίσκου που προσπάθησε να σπάσει την πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέροντας βοήθεια σε αυτό.

Μια σύντομη συμφιλίωση επετεύχθη από το 2016 έως το 2018, προτού η Τουρκία αποσύρει τον πρεσβευτή της και εκδιώξει τον πρεσβευτή του Ισραήλ λόγω των δολοφονιών Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της επίθεσης της κατοχής στη Γάζα.

Όμως μετά από μήνες διπλωματικής προσέγγισης, στις 17 Αυγούστου, το Ισραήλ και η Τουρκία ανακοίνωσαν την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων και την επιστροφή των δύο πρεσβευτών.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν διατηρεί δεσμούς με τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

  Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι στενότερες σχέσεις θα βοηθήσουν «να βρεθούν λύσεις σε ορισμένα από τα τρέχοντα ζητήματα που σκεφτόμαστε διαφορετικά», συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης.

«Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μας με το Ισραήλ θα συμβάλει επίσης στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», πρόσθεσε ο Ακάρ, σύμφωνα με την Arabi 21.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr