Η σορός Ουκρανού πιλότου που ξεβράστηκε στις βουλγαρικές ακτές αναγνωρίστηκε


Νοέμβριος 7, 2022. Ελλάδα.

 

Η σορός ενός πιλότου της Ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας που εντοπίστηκε να επιπλέει στις βουλγαρικές ακτές, κοντά στο Τσάρεβο, αναγνωρίστηκε, ανέφερε σήμερα η Περιφερειακή Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών του Μπουργκάς.

Αποδείχθηκε ότι πρόκειται για τα λείψανα του 61χρονου «Παππού» - έτσι αποκαλούσαν τον Μιχαήλ Ματιουσένκο, ο οποίος εκπαίδευε την 40η ταξιαρχία της ουκρανικής αεροπορίας, που έλαβε την ονομαασία «φάντασμα του Κιέβου» επειδή δεν είχε «χαθεί» στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Ο Ματιουσένκο κατάγεται από την πόλη Μπούτσα (Буча) και πέθανε στις 26 Ιουνίου σε εναέρια μάχη και αφού η σορός του βρισκόταν στο νερό για τουλάχιστον δύο μήνες,  εντοπίστηκε στις βουλγαρικές ακτές στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ένας πενταψήφιος κωδικός και ένα τεστ DNA διαπίστωσαν την ταυτότητα του νεκρού, για τον οποίο δεν ήταν τίποτε γνωστό. Το αλμυρό νερό είχε κάνει τη δουλειά του, ακόμα και ο συγκεκριμένος κωδικός είχε αλλοιωθεί και ήταν δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί.

Όλα αυτά έγιναν γνωστά μόλις σήμερα, κατά τη διάρκεια τελετής στο Μπουργκάς για την αργία της αστυνομίας.

Ο επικεφαλής επιθεωρητής Χρίστο Ίτσεφ, επικεφαλής του τομέα «Έρευνας» στο Υπουργείο Εσωτερικών-Μπουργκάς, ήταν μεταξύ των βραβευθέντων. Είναι ο Ίτσεφ που διηγείται για το πώς διαπιστώθηκε ότι τα ανθρώπινα υπολείμματα από τη θάλασσα, χωρίς πόδια και σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης, ήταν αυτά του Ουκρανού πιλότου μαχητικού.

«Το σώμα ήταν με αλεξίπτωτο. Τα άκρα του κόπηκαν, πιθανότατα κατά τη διάρκεια του καταπέλτη. Αρχίσαμε να εργαζόμαστε για τα στοιχεία του. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, βρισκόταν στο νερό για περίπου 2 ή 3 μήνες», είπε ο Ίτσεφ στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Η αστυνομία ήρθε σε επαφή με λέσχες αλεξιπτωτιστών και στρατιωτικούς πιλότους και κατάλαβε από τον εξοπλισμό ότι επρόκειτο για στρατιωτικό πιλότο.

 

Έτσι γίνεται σαφές ότι πρόκειται για έναν από τους δύο Ουκρανούς πιλότους του SU 124 που καταρρίφθηκε στην περιοχή του Φιδονησιού στον βόρειο Εύξεινο Πόντο, κοντά στην Οδησσό. Πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια της εκτίναξης, τα πόδια ενός πιλότου παγιδεύτηκαν και κόπηκαν. Ο στρατιώτης πιθανότατα πέθανε από απώλεια αίματος, καθώς δεν βρέθηκαν άλλα σημάδια τραυματισμού στο σώμα.

Τα λείψανα του Ματιουσένκο μεταφέρθηκαν στην πατρίδα του Μπούτσα στις 2 Οκτωβρίου και στις 3 Οκτωβρίου κηδεύτηκε στην Αλέα των Ηρώων στο νεκροταφείο της πόλης με μια επίσημη τελετή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημάρχου της πόλης Ανατόλι Φεντόρουκ.

rbc.ua, dnes.dir.bg,

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr