Σάμεχ Σούκρι: Αν δεν τερματιστεί η ξένη στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, δεν υπάρχει λύση


Νοέμβριος 28, 2022. Ελλάδα.

Κάιρο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου,  Σάμεχ Σούκρι, τόνισε, σε συνάντηση με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αμπντουλάχ Μπατίλι, σήμερα Δευτέρα στο Κάιρο, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών και τήρηση των νομικών και πολιτικών δικαιωμάτων στη Λιβύη, χωρίς την παρουσία συγκεκριμένων μηχανισμών και

χρονικών πλαισίων για την εφαρμογή και παρακολούθηση των επειγουσών προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας προς τα μέρη που είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή.

Ο Σούκρι πρόσθεσε ότι αυτό απαιτεί επίσης την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και των διεθνών, αναφορικά με την έξοδο όλων των ξένων δυνάμεων, των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών από τη Λιβύη εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι ο Μπατίλι επανεξέτασε τις προσπάθειες και τις επαφές του και την προθυμία του να μιλήσει και να ακούσει όλα τα μέρη που σχετίζονται με τον φάκελο της Λιβύης.

Επεσήμανε τη συμβολή του Μπατίλι εκφράζοντας την πλήρη εκτίμησή του για τον εποικοδομητικό και κομβικό ρόλο της Αιγύπτου στη Λιβύη και για όσα έχει υποστεί πολύ η Αίγυπτος τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της συνέχισης αυτής της κρίσης και τη φιλοδοξία του να συντονιστεί με την Αίγυπτο κατά την επόμενη περίοδο .

Ο Σούκρι τόνισε, επίσης, τη σημασία της υποστήριξης της αποστολής της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5 + 5.

Ο Αιγύπτιος υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της ολοκλήρωσης αυτής της συνταγματικής οδού και την αναγκαιότητα διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ταυτόχρονα στη Λιβύη προκειμένου να τερματιστεί η κρίση και να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες του αδελφικού λιβυκού λαού, ενώ τόνισε το δικαίωμα που έχουν οι Λίβυοι για να βρουν μια λύση καθώς  και τη σημασία του σεβασμού προς το εκλεγμένο νομοθετικό θεσμικό όργανο.


akhbarlibya24.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr