Ο τουρκικός στρατός ετοιμάζεται για νέα εισβολή στη Συρία – σε αναμονή της εντολής


Νοέμβριος 28, 2022. Ελλάδα.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατός χρειάζεται μόνο λίγες ημέρες για να ετοιμαστεί για χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία και ότι μια απόφαση σχετικά με αυτό μπορεί να ληφθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, Δευτέρα.

Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζουν κουρδικές ένοπλες ομάδες στις παραμεθόριες με τη Συρία περιοχές.

Οι οβίδες που εκτοξεύονται καθημερινά από την Τουρκία χτυπούν στόχους των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού , ενώ πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές.

Η τουρκική κλιμάκωση έρχεται μετά από μια φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη πριν από δύο εβδομάδες για την οποία η Άγκυρα κατηγόρησε τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η κουρδική ομάδα αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση και έχει απαντήσει κατά καιρούς σε διασυνοριακές επιθέσεις με όλμους.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο, «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται μόνο λίγες μέρες για να ετοιμαστούν πλήρως.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι η διαδικασία «δεν θα αργήσει να ξεκινήσει. Εξαρτάται απλώς από την εντολή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σημειώνει η Sky News Arabia.

Το Reuters, εξάλλου, επικαλέστηκε έναν άλλο Τούρκο αξιωματούχο που δήλωσε πριν από τη συνάντηση, «Όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί. Τώρα το θέμα αναμένει την πολιτική απόφαση».

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν  τρεις στρατιωτικές εισβολές στη Συρία κατά των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες θεωρεί παρακλάδι του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK ), που η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ταξινομούν ως τρομοκρατική ομάδα .

Ο Ερντογάν έκανε προηγούμενες δηλώσεις στις οποίες είπε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση την κατάλληλη στιγμή για να εξασφαλίσει τα νότια σύνορά της.

Τον περασμένο Μάιο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα εξαπολύσει σύντομα στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία, αλλά μια τέτοια επιχείρηση δεν υλοποιήθηκε εκείνη την εποχή.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr