«Η βουλγαρική μειονότητα στη Σερβία και οι διαφορετικοί γεωπολιτικοί χώροι»


Βουλγαρική πολιτιστική εκδήλωση στη σερβική πόλη Μποσιλέγκραντ

Νοέμβριος 28, 2022. Ελλάδα.

Η Βουλγαρία θα πρέπει να παίξει πολύ πιο δυναμικά με τη σερβική εξωτερική πολιτική - να την κάνει με διαφορετικό τρόπο, δηλ. παραχώρηση προς παραχώρηση.

Η Σόφια έχει ορισμένους μηχανισμούς - επικοινωνιακούς, εμπορικούς, πολιτικούς, και πρόσφατα έχει μια διασύνδεση και πολλά άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. 

Η κατάσταση και τα δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας πρέπει να είναι παρόντα σε κάθε συζήτηση και σε κάθε πολιτική επαφή.

Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ δεν λειτούργησε ως μηχανισμός που θα βελτίωνε την κατάσταση της βουλγαρικής μειονότητας στις δυτικές περιοχές.

 Έχουμε δει ανάμεικτα μηνύματα προς το καθεστώς στη Ρωσία και την Κίνα. 

Και η Σερβία και η Βουλγαρία βρίσκονται ξανά σε αντίθετες πλευρές, σε δύο διαφορετικούς γεωπολιτικούς χώρους. 

Επομένως, ο διάλογος ουσιαστικά δεν λειτουργεί παρά τις ευγενικές διακηρύξεις ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλές. 

Ναι, είναι καλές αν αφαιρέσουμε την κατάσταση της βουλγαρικής μειονότητας. Όλα τα άλλα μπορεί να είναι καλά, αλλά αν πρέπει να θυσιάσουμε τη βουλγαρική μειονότητα για χάρη των καλών σχέσεων, τότε δεν είναι καλό. Η κατάσταση της βουλγαρικής μειονότητας πρέπει να είναι παράγοντας στις διμερείς σχέσεις και όχι θύμα.

Ας ελπίσουμε ότι η θέση που έχει πάρει ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα φέρει πιο κοντά το τέλος της εξουσίας του.

Σε αυτόν τον πόλεμο, η Σερβία τάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας, αθόρυβα και κάπως ενδιάμεσα. 

Είναι προφανές ότι οι Σέρβοι πολιτικοί τάχθηκαν στο πλευρό του Πούτιν και μαζί με τον Πούτιν μπορεί να αποτύχουν. 

Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η στιγμή που θα αλλάξει την επίσημη πολιτική της Σερβίας, θα την προσανατολίσει προς την Ευρώπη και, στη συνέχεια, με έναν πιο ρεαλιστικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Σερβίας, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ μας.

Το ενδιαφέρον για τις εκλογές για τα εθνικά συμβούλια των μειονοτήτων στη Σερβία ήταν σχετικά αδύναμο. 

Συμμετείχα στην ίδια την ιδέα της δημιουργίας αυτών των συμβουλίων το 2001. 

Δυστυχώς, ακόμη και τότε παρατηρήσαμε ότι η βασική ιδέα έχει αλλάξει – να γίνουν αυτόνομα σώματα μειονοτήτων, στα οποία οι ίδιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη για την πραγματοποίηση των δικαιωμάτων τους με την υποστήριξη του κράτους.

 Στην πραγματικότητα, αυτά τα συμβούλια θα ελέγχονται από τα κόμματα που κυβερνούν το Μποσιλέγκραντ και το Ντιμιτρόβγκραντ  ( σημ.:οι Βούλγαροι το αποκαλούν Τσάριμπροντ], κάτι που για μένα είναι λάθος, γιατί είναι το εθνικό συμβούλιο που πρέπει να εναντιωθεί στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε διοικητικό επίπεδο και να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της μειονότητας, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Μετά από 20 χρόνια ύπαρξης, δεν έχουμε ακόμα ένα εντελώς λυμένο πρόβλημα για τη διδασκαλία της βουλγαρικής γλώσσας – τα σχολικά βιβλία με ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί, για να μην αναφέρουμε τίποτα άλλο. 

Δεν υπάρχει ανάμνηση σημαντικών ημερομηνιών και ηρώων από τη βουλγαρική εθνική ιστορία, ούτε τα Εθνικά Συμβούλια φροντίζουν για τον πολιτισμό της μειονότητας και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, για πολλά άλλα πράγματα που έχουμε προτείνει ως δημόσιοι διοργανωτές. 

Τίποτα περισσότερο δεν μπορούσε να γίνει γιατί η ιδιότητά τους δεν ήταν η καλύτερη, υπήρχαν διπλοί δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη των εθνικών συμβουλίων μειονοτήτων, και αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν έχουν ούτε πνευματική ικανότητα ούτε πολιτική βούληση επειδή είναι μέλη σερβικών πολιτικών κομμάτων.

 Αυτό με έκανε να αποστασιοποιηθώ από τα Εθνικά Συμβούλια και δεν έχω συμμετάσχει ποτέ στις εκλογές τους. 

Και δύσκολα θα με κρατούσαν εκεί. Ο δήμαρχος του Μποσιλέγκραντ,  Βλαντίμιρ Ζαχαρίεφ, ως σταθερός εκπρόσωπος της μεγαλοσερβικής εθνικής πολιτικής, δηλαδή του κόμματος του Βούτσιτς, κέρδισε ξανά την πλειοψηφία, οπότε δεν περιμένω αλλαγές.

 Ιβάν Νικόλοφ, «Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφόρησης» Μποσιλέγκραντ - Bgnes

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr