Η νέα πρέσβειρα της Ελλάδας στα Σκόπια και η επισήμανση της Συμφωνίας των Πρεσπών


Νοέμβριος 18, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Ταλάτ Τζαφέρι συναντήθηκε σήμερα με τη νεοδιορισθείσα πρέσβειρα της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Σοφία Φιλιππίδου.

Ο Τζαφέρι, συγχαίροντας την,  για τον διορισμό της στη θέση της ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της, εκφράζοντας την προσδοκία του για συνέχιση της συνεργασίας με την Πρεσβεία στα Σκόπια. 

«Τα βήματα που έγιναν και από τις δύο κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια επέτρεψαν εντατικότερη διμερή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης μας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου, καθώς και της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια αυτά, ενισχύθηκε η θεσμική συνεργασία στον τομέα της άμυνας σε σχέση με την προστασία του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

 Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η πιο ενεργή πρωτοβουλία των Σκοπίων για την πραγματοποίηση διμερών επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων των κοινοβουλίων.

Η Πρέσβειρα Φιλιππίδου ευχαρίστησε θερμά για την πραγματοποίηση της συνάντησης, εκφράζοντας τη συμφωνία της ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει εμβάθυνση των σχέσεων, αλλά πάντα υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ενδυνάμωσης και πρόσθετης ενέργειας στην υλοποίησή της. 

«Σημαντικό κομμάτι αυτής της συνεργασίας είναι η προώθηση της κοινοβουλευτικής διάστασης και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των βουλευτών σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

 Από την πλευρά της, επαναλήφθηκε η επίσημη κρατική θέση για πλήρη στήριξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην ΕΕ και παροχή βοήθειας και τεχνογνωσίας κατά τη διαδικασία αυτή, καθώς και η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι η κοινή συνεργασία και βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό και τους θεσμούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχιστεί και οι δυνατότητες στον τομέα της οικονομίας, των υποδομών και του τουρισμού θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά και από τις δύο χώρες, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα της Βουλής των Σκοπίων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr