Sözcü: Οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Παπανδρέου, για την Τουρκία


Φωτογραφία: Το Βήμα

Νοέμβριος 6, 2022. Ελλάδα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου τόνισε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και δήλωσε ότι μια θετική ατζέντα θα ήταν πιο επωφελής στις διμερείς σχέσεις αντί της νοοτροπίας «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Παπανδρέου υποστήριξε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στην επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας το 2004, «Μετά όμως ήρθαν οι εκλογές», όπως  είπε.

Τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου στις διμερείς σχέσεις, ο Παπανδρέου επεσήμανε:

«Ο φόβος του διαλόγου δημιουργεί ένα αίσθημα αδυναμίας. Δημιουργεί χώρο σε τρίτους να παρεμβαίνουν ως μεσάζοντες, αλλά, όπως είναι αναμενόμενο, με τα δικά τους συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά.


Τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας:

 «Το υψηλότερο επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών θα έπρεπε να είχε ζητηθεί πριν, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης. Αν (αυτή η επικοινωνία) υπήρχε, ίσως δεν θα υπήρχε το επίπεδο έντασης σήμερα».

Ο Παπανδρέου υποστήριξε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο θα είχε νόημα μόνο εάν συνδυαζόταν με μια συμφωνημένη συνθήκη και πρωτοβουλία, το αποτέλεσμα της οποίας θα έφτανε στο Διεθνές Δικαστήριο.

«Θετική Ατζέντα για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ευρώπη»

Ο Παπανδρέου, ο οποίος αξιολόγησε επίσης τις συμμαχίες που συνήψε η Ελλάδα με τρίτες χώρες, προέβη στην εξής εκτίμηση:

«Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι μια θετική ατζέντα παρέχει πιο συνοπτικά οφέλη από τη νοοτροπία «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Το είδαμε πολύ καλά κατά την περίοδο του Ελσίνκι, όταν έφεραν πολλές φορές μπροστά την Ελλάδα για να κρύψουν τις επιθυμίες τους ή επένδυσαν στην ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για να πουλήσουν οπλικά συστήματα. Στην πραγματικότητα, δημιουργήσαμε και παρουσιάσαμε μια θετική ατζέντα για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, σήμερα η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). 

sozcu.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr