Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Ξεκίνησε ο «Μεσαίος Διάδρομος» με σύνδεση Κεντρικής Ασίας – Ευρώπης που παρακάμπτει τη Ρωσία


Δεκέμβριος 24, 2022. Ελλάδα.

Από την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησαν οι πρώτες παραδόσεις συμπυκνώματος χαλκού σε μια νέα διαδρομή που παρακάμπτει τη Ρωσία από το Ουζμπεκιστάν στην Ευρώπη. 

Περισσότερα από 90 κοντέινερ κινούνται αυτή τη στιγμή κατά μήκος του λεγόμενου «Μεσαίου Διαδρόμου».
Ο «Μεσαίος Διάδρομος» ή η “Υπερ-Κασπία Διεθνής Διαδρομή Μεταφορών” [Trans-Caspian International Transport Route (TMTM) ]είναι μια διαδρομή από την Κίνα προς την Ευρώπη. Η έδρα της Ένωσης Μεταφορέων του «Μεσαίου Διαδρόμου» βρίσκεται στην Αστάνα.

Μέχρι πρόσφατα, η κύρια αρτηρία μεταφοράς από την Κεντρική Ασία προς την Ευρώπη ήταν η Βόρεια Διαδρομή, η οποία διέρχεται από τη Ρωσία και συνδέει Ευρώπη και Ασία. Στις 5 Δεκεμβρίου, μια παρτίδα λιπασμάτων εστάλη από το Ουζμπεκιστάν στη Λιθουανία.

Η ηγεσία της ΕΕ προωθεί τον «Μεσαίο Διάδρομο» ως εναλλακτική στον «Βόρειο Δρόμο».

 Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη εμπορευματικών διαδρομών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Το τρένο στάλθηκε από εταιρείες logistics από το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία.Στη διαδρομή, το τρένο μεταφέρθηκε δύο φορές με Ferry: στην Κασπία Θάλασσα - από το Τουρκμενμπάσι του Τουρκμενιστάν, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και στη Μαύρη Θάλασσα - από το Πότι της Γεωργίας στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, όπως γράφουν στο «Ribar», οι τουρκικές εταιρείες κερδίζουν γρήγορα βάρος στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας και επιδιώκουν επίσης να επεκτείνουν τις υλικοτεχνικές τους δυνατότητες.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η χρήση του «Μεσαίου Διαδρόμου» για να διέρχεται από την επικράτειά της και γιατί ενέχει λιγότερους γεωπολιτικούς κινδύνους για το Πεκίνο.

Η ανάπτυξη των μεταφορών δίνει πάντα ώθηση στην ανάπτυξη των περιφερειών. Για τις χώρες διέλευσης, αυτό σημαίνει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω επενδύσεων σε υποδομές και εισόδου σε νέες αγορές.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr