Η Τουρκία διώκει έναν γιατρό που ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά των Κούρδων

 


Διαδηλωτής κρατά μια φωτογραφία της προέδρου του μεγαλύτερου συνδικάτου γιατρών στην Τουρκία, Σιμπνέμ Κορούρ Βεντζάνι, η οποία συλλαμβάνεται με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας. (AFP)

Δεκέμβριος 23, 2022. Ελλάδα.

Κάιρο.

Την Παρασκευή, δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να θέσει υπό κράτηση την επικεφαλής του μεγαλύτερου σωματείου γιατρών της Τουρκίας,  Σιμπνέμ Κορούρ Βεντζάνι, η οποία δικάζεται με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της δίκης της, την Πέμπτη.

 

Η Βεντζάνι συνελήφθη στις 26 Οκτωβρίου επειδή ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για κατηγορίες που αναφέρθηκαν από φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης και μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο Ιράκ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Άγκυρα «κατήγγειλε αμέσως το αίτημα της Βεντζάνι και αναφέρθηκε σε παραπληροφόρηση των μέσων ενημέρωσης», ενώ η σύλληψή της πυροδότησε διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνελήφθησαν δεκάδες.

 

Η 63χρονη ιατροδικαστής μπήκε στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου την Παρασκευή, σηκώνοντας τη γροθιά της στον αέρα, υπό τις επευφημίες των υποστηρικτών της, που πλαισιώθηκαν από δεκάδες αστυνομικούς.

 Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ζήτησε εκ νέου μια «αποτελεσματική έρευνα», συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων επιθεωρήσεων και αυτοψιών Κούρδων μαχητών.

«Ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχω την ευθύνη να υπερασπιστώ την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση», είπε στους δικαστές.

 

Και το PKK ανακοίνωσε ότι 17 από τους μαχητές του σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με χημικά όπλα στα βουνά του βόρειου Ιράκ. Η Βεντζάνι είναι γνωστή στην Τουρκία ως ειδικός στην ιατροδικαστική και αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Διεθνείς καταδίκες για τη σύλληψη της Βεντζάνι

 

Στο Βερολίνο, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Louise Amtsberg, εξέφρασε την «αλληλεγγύη» της στην Βεντζάνι, θεωρώντας την ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «μια από τις πιο θαρραλέες φωνές στην Τουρκία».

«Η Τουρκία... πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα στην έκφραση και τη γνώμη», πρόσθεσε.

 Με τη σειρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» κατήγγειλε την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης να κρατήσει την  Βεντζάνι υπό κράτηση και τη θεώρησε «μια αποτρόπαια επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα».

 

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσαν κοινή έκκληση με πέντε άλλες οργανώσεις για την απελευθέρωση της Βεντζάνι εν αναμονή της δίκης, αλλά ο δημόσιος εισαγγελέας κατηγόρησε τη Βεντζάνι για «ενεργό συμμετοχή στην προπαγάνδα για το PKK» και ζήτησε τη συνέχιση της κράτησής της, γράφει η Αλ Ουασάτ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr