Γιατί το Βατικανό δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο;

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπεγκάι


Δεκέμβριος 5, 2022. Ελλάδα.


Ούτε στην Πρίστινα, ούτε στα Τίρανα, δεν ετέθη το ερώτημα γιατί το Βατικανό δεν αναγνωρίζει τη Δημοκρατία του Κοσόβου;

 Ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι διπλωμάτες, ούτε οι υπουργοί Εξωτερικών, ούτε οι πρόεδροι των επιτροπών εξωτερικής πολιτικής, ούτε οι άλλοι Αλβανοί υπουργοί και βουλευτές όπου κι αν βρίσκονται, δεν

θίγουν καθόλου αυτό το θέμα. Ακόμη και οι πολλοί αναλυτές εκατέρωθεν των συνόρων που μας βομβαρδίζουν κάθε βράδυ με τις «αρμόδιες» «αναλύσεις» τους για την εξωτερική και εσωτερική πολιτική, δεν αναφέρονται καθόλου στο θέμα της (μη) αναγνώρισης του Κοσόβου από το Βατικανό. Σιωπούν σαν να μην υπάρχει!

Λοιπόν, έχουν περάσει περισσότερα από 14 χρόνια από την ανακήρυξη του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους στις 17 Φεβρουαρίου 2008. 

Στο μεταξύ, το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από εκατό χώρες του κόσμου (ποιος λέει 117, ποιος λέει λιγότερα), συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας κ.λπ., ενώ το Βατικανό, παραδόξως (για λόγους που δεν γνωρίζουμε, δεν έχουμε τρόπο να μάθουμε!), δεν κάνει ούτε το παραμικρό φασαρία με αυτόν τον τρόπο. 

(Η τελευταία χώρα που αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο πριν από περίπου δύο χρόνια, αλλά με προϋποθέσεις - προϋπόθεση ήταν η τοποθέτηση της πρεσβείας του Κοσόβου στην Ιερουσαλήμ και όχι στο Τελ Αβίβ - είναι το Ισραήλ).

Σε αυτά τα είκοσι και κάτι χρόνια από την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου και μετά, εκτός από τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα (περισσότερες από μία φορές), τον Πάπα στη Ρώμη έχουν επισκεφθεί ο Χασίμ Θάτσι, ο Σαλί Μπερίσα, ο Φάτος Νάνο, ο Μπουγιάρ Νισάνι, ο Έντι Ράμα, ο Ισα Μουσταφά, Χαραντινάι , Ατιφέτε Γιαχιάγκα  και άλλοι (ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερος), αλλά κανένας από αυτούς, με μια λέξη, δεν ζήτησε από τον επικεφαλής της Αγίας Έδρας να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου ως κράτος. 

Έχουν κάνει δώρα, προσκλήσεις για επίσκεψη, έχουν μιλήσει γενικά για καλές σχέσεις με την Αγία Έδρα κ.λπ., αλλά έχουν σιωπήσει ή παραβλέψει το κύριο θέμα: αυτό της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από το Βατικανό!

Ο πρώτος που κάνει αυτό το βήμα, ανοιχτά και χωρίς δισταγμό, είναι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αλβανίας (ανέλαβε τη θέση αυτή πριν από λίγους μήνες), Μπαϊράμ Μπεγκάι. 

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε αυτές τις μέρες στην Αγία Έδρα, όπου έγινε δεκτός από τον επικεφαλής της, Πάπα Φραγκίσκο Β', ο Πρόεδρος Μπεγκάι, όπως αναφέρεται, ζήτησε από τον οικοδεσπότη Πάπα Φραγκίσκο την αναγνώριση του Κοσόβου ως κράτους από το Βατικανό.

Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο αρχηγός του αλβανικού κράτους σε συνέντευξή του στα ιταλικά ΜΜΕ (στη γνωστή εφημερίδα «Il Tempo»). Ανακοινώνεται επίσης ότι ο κ. Μπεγκάι είπε με την ευκαιρία αυτή ότι «ο ρόλος του Πάπα είναι σημαντικός για τα Δυτικά Βαλκάνια» και ότι «η προσοχή του Πάπα στο Κοσσυφοπέδιο θα βοηθούσε πολύ τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας».

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός, αλλά και τον ρόλο της Αγίας Έδρας γενικότερα στον κόσμο, οι δύο αυτοί τόνοι της ομιλίας του Αλβανού Προέδρου αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ο κ. Μπεγκάι βρίσκεται στην αρχή της θητείας του ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί αργότερα και πόσο χώρο θα έχει να δράσει, αλλά η πρώτη του σημαντική επίσκεψη στο εξωτερικό (στο Βατικανό), καθώς και η αξιοπρεπής συμπεριφορά του στη συνάντηση με τον Αρχηγό της Αγίας Έδρας και, συγκεκριμένα, το αίτημα για αναγνώριση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου ως κράτους από το Βατικανό προαναγγέλλει μια καλή αρχή.

Ευχόμαστε ο Πρόεδρος Μπεγκάι, ένας άνθρωπος που ανέβηκε στη θέση του αρχηγού κράτους από τον στρατό (μετά από μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα ως στρατιώτης), να συνεχίσει την θητεία του βάζοντας τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα πρώτα και μη σκεπτόμενος την πολιτική του σταδιοδρομία, όπως έχουν ενεργήσει και κάνουν οι περισσότεροι Αλβανοί πολιτικοί.

Gazeta Dita

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr