Σκόπια: Ο φυγόδικος πρώην πρωθυπουργός Γκρούεφσκι είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός

 


Δεκέμβριος 20, 2022. Ελλάδα.

 

Στην κορυφή της κατάταξης των δημοφιλέστερων πολιτικών στη χώρα βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας  Μακεδονίας, Νίκολα Γκρούεφσκι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου -IRI. 

Μία από τις αιτιολογήσεις είναι ότι αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στην απελπισία και την απόγνωση των πολιτών για την κατάσταση στη χώρα, γράφει το Radio Free Europe.

Ο Γκρούεφσκι δεν βρίσκεται στα Σκόπια εδώ και τέσσερα χρόνια και δεν είναι στην πολιτική τόσα χρόνια, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO-DPMNE έχει την υψηλότερη βαθμολογία από τους πολιτικούς. 

Παρά το γεγονός ότι διέφυγε στη Βουδαπέστη τον Νοέμβριο του 2018 αφού καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για την αγορά μιας πολυτελούς Mercedes και εν τω μεταξύ έλαβε άλλες καταδίκες, στην ερώτηση από το IRI  «Όταν σκέφτεστε άτομα στην πολιτική ζωή, ποια πολιτική προσωπικότητα στο Βόρεια Μακεδονία βλέπετε πιο θετικά», επτά τοις εκατό απάντησε ότι βλέπει τον Γκρούεφσκι.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Γκρούεφσκι δεν είναι μόνο ο πρώτος στη λίστα, αλλά σε ένα χρόνο κέρδισε και τη μεγαλύτερη δημοτικότητα - αύξησε τη δημοτικότητά του κατά τέσσερα τοις εκατό.

Αμέσως μετά από αυτόν, με ένα τοις εκατό λιγότερες ψήφους, βρίσκεται ο νέος ηγέτης του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μίτσκοσκι, ο οποίος ήταν ο πιο δημοφιλής μεταξύ των πολιτών στην περσινή έρευνα του IRI. Τώρα, όμως, βρίσκεται στη σκιά του Γκρούεφσκι. Ο σημερινός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, παρά τις έντονες δημόσιες εμφανίσεις, βρίσκεται στην τέταρτη θέση με πέντε τοις εκατό.

Ο Γκρούεφσκι, αφού έλαβε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, επικοινωνεί με το κοινό της Βόρειας Μακεδονίας μέσω του επίσημου προφίλ του στο Facebook, το οποίο έχει περίπου 223.000 ακόλουθους. Είναι συνεχώς ενεργός στο κοινωνικό δίκτυο και οι απόψεις του δεν είναι καινούριες, γιατί από την αρχή υπήρξε ενεργός επικριτής της κυβερνητικής πολιτικής, με επικεφαλής το SDSM και τη Δημοκρατική Ένωση για Ένταξη -DUI.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Ινστιτούτου Επικοινωνιακών Σπουδών,  Ζανέτα Τραΐκοσκα, η εκπληκτική βαθμολογία του φυγόδικου με τη μεγαλύτερη θητεία στην πρωθυπουργία, από το 2006 έως το 2016, είναι αποτέλεσμα της απελπισίας και της απόγνωσης των πολιτών για όσα συμβαίνουν στη χώρα. ..

Ο μεγαλύτερος χαμένος στην έρευνα είναι ο διάδοχος του Γκρούεφσκι στην πρωθυπουργία, Ζόραν Ζάεφ, με πτώση της υποστήριξης από εννέα σε δύο τοις εκατό.

Η πλειοψηφία, ή το 38 τοις εκατό των πολιτών, δεν ανέφερε ούτε ένα άτομο από την πολιτική ζωή στη χώρα.

Η έρευνα του IRI διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.207 ερωτηθέντων την περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου έως 13 Οκτωβρίου.

Dnes.dir. bg

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr