Σκόπια: «Ημέρα Εκμάθησης της Τουρκικής Γλώσσας» - επίσκεψη προέδρου της Τουρκικής Συνέλευσης


Δεκέμβριος 20, 2022. Ελλάδα.

 

Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκίας, οι οποίες παρουσιάζουν βελτίωση, επιβεβαιώθηκαν στη σημερινή συνάντηση στα Σκόπια μεταξύ του πρωθυπουργού Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι και του Προέδρου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, σημειώνουν δημοσιεύματα των Σκοπίων.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων και υπάρχει σημαντικός αριθμός Τούρκων επενδυτών στη χώρα που ήδη επενδύουν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν.

Στη συνάντηση, όπως ενημερώνει η κυβερνητική υπηρεσία Τύπου, μεταφέρθηκαν χαιρετισμοί του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Πρωθυπουργό Κοβάτσεφσκι και ισχυρή υποστήριξη από την Τουρκία για την πρόοδο της χώρας στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αναφέρθηκε από κοινού ότι οι ευρωπαϊκές ενοποιήσεις είναι σημαντικές για τις προοπτικές της χώρας μας, αλλά και για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, αλλά και της Ευρώπης.

Ο Πρωθυπουργός Kovacevski ευχαρίστησε για τη σημαντική, ειλικρινή, μακροχρόνια και συνεχή φιλία και στήριξη από την Τουρκία στη χώρα μας, από την ανεξαρτησία μέχρι σήμερα, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας διευρύνεται

Προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζεται ιδιαίτερα η συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Συζητήθηκε επίσης η σημασία της υποστήριξης από την Τουρκία και της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Στη συνάντηση, την παραμονή της αυριανής αργίας για την τουρκική κοινότητα της χώρας – «Ημέρα Εκμάθησης της Τουρκικής Γλώσσας», ο Πρωθυπουργός Κοβάτσεφσκι τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας, ως επιτυχημένο παράδειγμα πολλαπλών εθνικοτήτων, λειτουργικής δημοκρατίας στην περιοχή και στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτών των προσδιορισμών ενδείκνυται η υποστήριξη για άνοιγμα νέων τμημάτων στην τουρκική γλώσσα σε σχολεία της χώρας.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε η συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το άνοιγμα πολιτιστικών κέντρων στα Σκόπια και την Κωνσταντινούπολη, καθώς και την υλοποίηση άλλων έργων που στοχεύουν στην προώθηση της συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Fokus

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr