Τουρκία: «Το κλειδί για θέμα των F-16 είναι ο Μπομπ Μενέντεζ»

Ο ανταποκριτής της HaberTurk στην Ουάσινγκτον λέει ότι "Το κλειδί για την πώληση των F-16 στην Τουρκία είναι Μπόμπ Μενέντεζ"

Δεκέμβριος 8, 2022. Ελλάδα.

Από την τελική έκδοση του Νομοσχεδίου της Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ, αφαιρέθηκαν τα άρθρα που έθεταν περιορισμούς στην αγορά των F-16 από την Τουρκία, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

 

Ο ανταποκριτής της Ciner Medya Grubu [ αγγλιστί Ciner Media Group) στις ΗΠΑ, Αλί Τσινάρ, δήλωσε ότι τα εν λόγω άρθρα αποτελούν μόνο ένα μέρος του θέματος των F-16 και πρόσθεσε: «Για την πώληση και τον εκσυγχρονισμό του F-16 στην Τουρκία, ακόμη, ούτε ένα μέλος του Κογκρέσου δεν πρέπει να αντιταχθεί.

Δυστυχώς, ο Μπομπ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είπε «είμαι εναντίον και θα αντιταχθώ».

Το κλειδί εδώ είναι ο Μενέντεζ», είπε ο Τσινάρ.

Εντούτοις, από την τελική έκδοση του Νόμου της Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας (NDAA), που περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2023, οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για να περιοριστεί η αγορά F-16 από την Τουρκία, να μην έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να μην παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, αφαιρέθηκαν.

Ο ανταποκριτής Τσινάρ αξιολόγησε τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη και πώς θα επηρεάσει τη διαδικασία.

Τόνισε ότι οι αντιδράσεις της Άγκυρας,  καθώς και ορισμένες διπλωματικές προσπάθειες και η υποστήριξη ορισμένων μελών του Κογκρέσου προς την Τουρκία ήταν αποτελεσματικές. Επεσήμανε και τη θέση του προέδρου Μπάιντεν.

 «Μετά την έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν στοιχεία εναντίον της Τουρκίας στον αμυντικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους».

Ενδέχεται να σταματήσει η διαδικασία πώλησης

  «Στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να ενημερώσει επισήμως το Κογκρέσο για αυτήν την πώληση και εάν κάποιο μέλος αντιταχθεί, η πώληση σταματά», επεσήμανε ο Τσινάρ.

 

Κλειδί για την Τουρκία ο Μπόμπ Μενέντεζ

 

Ο Αλί Τσινάρ, δηλώνοντας ότι το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με κομματική χροιά στις ΗΠΑ. «Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος έχει προβλήματα με την Τουρκία, έκανε μια δήλωση πριν από δύο ημέρες για τα F-16 προς την Τουρκία και είπε, «είμαι εναντίον και θα αντιταχθώ» « Έτσι,το κλειδί εδώ είναι ο Μενέντεζ», είπε.

Επισημαίνοντας ότι το θέμα των F-16 θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ατζέντας στις διμερείς σχέσεις το επόμενο έτος, ο Τσινάρ είπε:

 «Φαίνεται απίθανο το ζήτημα των F-16 να επιλυθεί τον επόμενο χρόνο, και αν δεν επιλυθεί, αυτό θα ωθήσει την Τουρκία σε άλλες εναλλακτικές, αυτό φυσικά θα προκαλέσει νέα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών», είπε.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr