Financial Times: « Η πολιτική τύχη του Ιμάμογλου θυμίζει Ερντογάν»


Δεκέμβριος 15, 2022. Ελλάδα.

Η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Εκρέμ Ιμάμογλου, Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης (IMM), έλαβε ευρεία κάλυψη στον παγκόσμιο Τύπο.

 Η εφημερίδα Financial Times έκανε μια σύγκριση μεταξύ του Ιμάμογλου και του προέδρου του AKP Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης (IMM) Εκρέμ Ιμάμογλου [Ekrem İmamoğlu] καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για εξύβριση μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) και η πολιτική απαγόρευση καλύφθηκε ευρέως στον ξένο Τύπο.

Σύμφωνα με το BBC Turkce, βρετανικές και αμερικανικές εφημερίδες έκαναν σχόλια που συσχετίζουν την απόφαση με τις εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος, υπενθυμίζοντας ότι η πολιτική άνοδος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε δυναμική με μια παρόμοια απόφαση φυλάκισης.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε ότι η απόφαση Ιμάμογλου του δικαστικού σώματος είναι το τελευταίο βήμα για να αυξηθεί η πίεση στα βασικά πρόσωπα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από τις εκλογές. 

Η εφημερίδα έγραψε ότι η πρόεδρος επαρχιακού τμήματος του CHP Κανάν Καφταντσίογλου


καταδικάστηκε επίσης σε 5 χρόνια φυλάκιση και πολιτική απαγόρευση φέτος για προσβολή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν. Η εφημερίδα υπενθύμισε επίσης ότι η υπόθεση κλεισίματος του HDP θα συζητηθεί τον Ιανουάριο.


Financial Times: Η πολιτική τύχη του Ιμάμογλου ίδια με αυτήν του Ερντογάν


Οι Financial Times ανέφεραν επίσης ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ιμάμογλου είναι ένας από τους ισχυρότερους αντιπάλους του Ερντογάν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. 

«Η παρατεταμένη οικονομική κρίση μείωσε την υποστήριξη προς το AKP του Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία για 20 χρόνια, στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει ποτέ. Αλλά το AKP εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα», αναφέρει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι ο Ιμαμόγλου κέρδισε δύο εκλογές, η μία από τις οποίες ακυρώθηκε και έγινε πρόεδρος του IMM.

Οι Financial Times ανέφεραν: «Από τότε, η κυβέρνηση έχει δέσει τα χέρια του Ιμάμογλου, έχει παγώσει δημοτικά περιουσιακά στοιχεία, τον εμποδίζει να λάβει δάνεια από τις κρατικές τράπεζες και τον εμποδίζει να δανείζεται από ξένες αγορές ομολόγων».

Οι FT έκαναν επίσης μια σύγκριση της πολιτικής ζωής του Ερντογάν και του Ιμαμόγλου:

«Η πολιτική τύχη του Ιμάμογλου μερικές φορές αντικατοπτρίζει την τύχη του Ερντογάν. 

Μετά την εκλογή του Ερντογάν  ως δημάρχου της Κωνσταντινούπολης το 1994, η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.

 Στη συνέχεια, το 1998, κρίθηκε ένοχος για υποκίνηση του κοινού σε μίσος σε ένα ποίημα που διάβασε, του απαγόρευσαν την πολιτική και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προεδρία και φυλακίστηκε για τέσσερις μήνες.

«Η αντίληψη ότι ο Ερντογάν καταδικάστηκε άδικα πυροδότησε τους ψηφοφόρους και στις εκλογές τέσσερα χρόνια αργότερα, το κόμμα του Ερντογάν με ισλαμικές ρίζες κέρδισε εύκολα τις εκλογές».

 

Independent: Ο πιο δημοφιλής ανταγωνιστής του Ερντογάν


Η βρετανική εφημερίδα Independent, από την άλλη, αναφέρθηκε στον Ιμάμογλου ως «ο πιο δημοφιλής αντίπαλος του Ερντογάν» και είπε: «Το γεγονός ότι ο πιο επίφοβος πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν θα μπορούσε να αποκλειστεί από τις εκλογές του επόμενου έτους έχει δημιουργήσει οργή».

Η εφημερίδα υποστήριξε επίσης ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Ιμάμογλου είναι πιο δημοφιλής από τον Ερντογάν, γράφοντας ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν έχει μειωθεί λόγω της «κρίσιμης κατάστασης» της τουρκικής οικονομίας.

Το ρεπορτάζ του Independent συνεχίζει:

«Οι αντίπαλοι του Ερντογάν, τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, κατηγορούν τον ίδιο και τους γύρω του ότι γεμίζουν τα δικαστήρια της Τουρκίας με υποστηρικτές του AKP και χρησιμοποιούν το δικαστικό σώμα ως πολιτικό όπλο. Μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ημερομηνία Οκτωβρίου 2022 αναφέρει ότι «το δικαστικό σώμα συνεχίζει να στοχεύει συστηματικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης» και αναφέρει ότι «το δικαστικό σώμα δεν είναι ανεξάρτητο και υπάρχει παράνομη πίεση στους δικαστές και τους εισαγγελείς».

«Τα τουρκικά δικαστήρια συνέλαβαν επίσης τον αρχηγό του Κουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και τον φιλάνθρωπο της αντιπολίτευσης Οσμάν Καβαλά. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας είναι δίκαιο.

«Κατά ειρωνικό τρόπο, η πολιτική άνοδος του Ερντογάν επιταχύνθηκε επίσης με τη σύλληψή του ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.


New York Times: Ο Ερντογάν ωθεί την Τουρκία στον αυταρχισμό


Ενώ η υπόθεση δεν είχε μεγάλη κάλυψη στον αμερικανικό Τύπο, οι New York Times, μια από τις πιο σεβαστές εφημερίδες στις ΗΠΑ, σχολίασαν ότι ο Ερντογάν ώθησε την Τουρκία στον αυταρχισμό:

«Ο Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά τη χώρα για σχεδόν 20 χρόνια, έχει ωθήσει την Τουρκία προς έναν περισσότερο αυταρχισμό, χρησιμοποιώντας την επιρροή του σε μεγάλες περιοχές του κράτους για να ενισχύσει τη δική του εξουσία και να υπονομεύσει τους αντιπάλους του».

Η εφημερίδα έγραψε ότι οι ρίζες της υπόθεσης Ιμάμογλου βρίσκονται στην κριτική του για την απόλυση δεκάδων Κούρδων δημάρχων και τον διορισμό διαχειριστών στη θέση τους το 2019.

 

Οι NY Times υπενθυμίζουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αποκάλεσε τον Ιμάμογλου «ανόητο» για αυτή την κριτική.

 Σε αντάλλαγμα, αναφέρεται ότι ο Ιμάμογλου κατηγόρησε όσους ακύρωσαν τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ως ηλίθιους.

 

Τουρκικά media

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr