Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει το Holodomor ως Γενοκτονία


Δεκέμβριος 15, 2022. Ελλάδα.

Στρασβούργο.

Με ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε ως γενοκτονία τον λιμό, γνωστό ως «Holodomor», που εφαρμόστηκε από το σοβιετικό καθεστώς στην Ουκρανία το 1932 και το 1933. 

Ως αποτέλεσμα των εσκεμμένων πολιτικών που εφάρμοσε ο Στάλιν, μεταξύ 3,5 και 5 εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως Ουκρανοί, πέθαναν από την πείνα.

Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 507 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 17 αποχές, οι ευρωβουλευτές θέλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τη γενοκτονία του Χολοντόμορ και άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το ολοκληρωτικό σοβιετικό καθεστώς.

Οι βουλευτές καταδίκασαν επίσης σθεναρά το Χολοντόμορ, το οποίο σκότωσε εκατομμύρια Ουκρανούς, και κάλεσαν όλες τις χώρες και τις οργανώσεις που δεν το έχουν κάνει ακόμη να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία κάνοντας το ίδιο.

Κατηγορώντας το σημερινό ρωσικό καθεστώς ότι χειραγωγεί την ιστορική μνήμη για τη δική του επιβίωση, το Κοινοβούλιο κάλεσε τη Ρωσική Ομοσπονδία, τον κύριο κληρονόμο της Σοβιετικής Ένωσης, να απολογηθεί για τη γενοκτονία που διαπράχθηκε.

Οι βουλευτές τόνισαν επίσης ότι «το παρελθόν συναντά το παρόν», σημειώνοντας ότι η αθώωση και η εξύμνηση του σοβιετικού ολοκληρωτικού καθεστώτος και η αναβίωση της λατρείας του σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν οδήγησαν στο να γίνει η Ρωσία «κράτος χορηγός της τρομοκρατίας» σήμερα.

Σε σχέση με τη σοβιετική εποχή, το ψήφισμα κατηγορεί το σημερινό ρωσικό καθεστώς ότι υπονομεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ότι προσπαθεί να καταργήσει την Ουκρανία ως έθνος-κράτος και ότι καταστρέφει την ταυτότητα και τον πολιτισμό του λαού της.

Τι είναι το Χολοντόμορ;

Το Χολοντόμορ είναι ένας τεχνητός, εσκεμμένος λιμός που συνέβη στην Ουκρανία μεταξύ 1932 και 1933. Αυτή η καταστροφή προέκυψε ως αποτέλεσμα της πολιτικής του Στάλιν να εμποδίσει τους αγρότες στην Ουκρανία να αντιταχθούν στις κεντρικές σοβιετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον νομικό Raphael Lemkin, ο οποίος είναι γνωστός για την επινόηση του όρου Γενοκτονία και τη σύνταξη της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, και ορισμένους ιστορικούς, ο Στάλιν προετοίμασε και εφάρμοσε τον λιμό για να καταστείλει το κίνημα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Η πολύ αυστηρή πολιτική είχε λιμοκτονήσει εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν όλοι Ουκρανοί.

Το Χολονόμορ το θεωρούν ως γενοκτονία εκτός από την Ουκρανία, σε: Ηνωμένες Πολιτείες, Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Βραζιλία, Τσεχία, Εκουαδόρ, Εσθονία, Γεωργία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κολομβία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μεξικό, Μολδαβία, Παραγουάη,  Περού, Πολωνία, Σλοβακία και το Βατικανό.

Στο ψήφισμά του του 2008, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι το Χολοντόμορ ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ότι η καταστροφή θεωρήθηκε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Ουκρανία, το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου γιορτάζεται ως ημέρα μνήμης του Holodomor.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr