«Γιατί πρέπει να καταργηθεί η 3η Μαρτίου ως εθνική γιορτή της Βουλγαρίας»


Στις 3 Μαρτίου 1878 υπογράφηκε η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, της λεγόμενης Μεγάλης Βουλγαρίας, η οποία καθιερώθηκε ως εθνική γιορτή της χώρας αυτής

Ιανουάριος 12, 2023. Ελλάδα.

Η Βουλγαρία στις 3 Μαρτίου γιορτάζει την υπογραφή μιας συνθήκης (Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου) στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, αφού αυτή συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

 Η Βουλγαρία έγινε ανεξάρτητη από αυτή τη συνθήκη, η οποία τελικά όπως περιεγράφηκε (ως Μεγάλη Βουλγαρία) δεν υλοποιήθηκε.

Αυτό δήλωσε σε εκπομπή του βουλγαρικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Fokus ο λέκτορας στη Σχολή Δημοσιογραφίας και Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας, Γκεόργκι Λοζάνοφ. Είναι ένας από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας για την ακύρωση της 3ης Μαρτίου ως εθνική εορτή της Βουλγαρίας.


Η πρόταση για αλλαγή της εθνικής μας εορτής είναι μια χειρονομία προς την κατεύθυνση της ηθικής, πιστεύει ο καθηγητής στη Σχολή Δημοσιογραφίας και Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας, γράφει η  
fakti.bg

Σύμφωνα με τον Λοζάνοφ, αυτήν την ημέρα οι Βούλγαροι γιορτάζουν τη νίκη της Ρωσίας στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Πράγματι, έχει να κάνει με τη μοίρα της Βουλγαρίας, αλλά αυτός ο πόλεμος έγινε για τους σκοπούς της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, όπως σημειώνεται.

«Μεταβιβαζόμαστε μάλλον από τη μια μορφή εξάρτησης στην άλλη, και αυτό είναι ένας μετασχηματισμός της εξάρτησης, αλλά όχι της ανεξαρτησίας», πρόσθεσε ο Γκεόργκι Λοζάνοφ.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, «η 3η Μαρτίου μετατράπηκε σε μια τόσο σημαντική ημερομηνία για τη βουλγαρική ιστορία και τη λεγόμενη εθνική εορτή, επειδή έχουμε κληρονομήσει συναισθήματα σε σχέση με τη Ρωσία και αρχίσαμε να θεωρούμε ότι οι διεκδικήσεις της Ρωσίας στο βουλγαρικό κράτος έχουν τη βάση τους και πρέπει να τους είμαστε ευγνώμονες. Αυτή είναι μια φαύλος γραμμή στη βουλγαρική ιστορία που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

»Η ιδέα είναι να μην απομακρυνθούμε ποτέ από τη Ρωσία, και αυτή είναι μια τάση που μέχρι σήμερα, παρά τη βάρβαρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι είναι το ιστορικό και συναισθηματικό μας καθήκον να συνδεθούμε με τη Ρωσία», είπε ο Λοζάνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχίζουν να χειραγωγούν το μυαλό των παιδιών στη χώρα από μικρή ηλικία, υποδεικνύοντάς τους ότι πραγματική υποστήριξη μπορεί να βρεθεί μόνο στη Ρωσία. Όλοι οι άλλοι είναι εχθροί μας και εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε ένα αυτούσιο έθνος. Είναι ένα σχέδιο πλυσίματος, και αυτή η τάση συνεχίζεται ακόμη και τώρα. Και η προσπάθεια αλλαγής αυτής της διαδικασίας είναι μια προσπάθεια να πούμε «φτάνει πια».

 Η Ρωσία έχει τα πλεονεκτήματά της για τη Βουλγαρία, αλλά έχει και τις μεγάλες καταπατήσεις της.

 Αλλά πάνω από όλα, είναι σημαντικό η Βουλγαρία να έχει μια γιορτή που δεν ανήκει σε άλλη χώρα, αλλά για να γιορτάζει η ίδια.


Να γιορτάζει η εθνική γλώσσα

 

φωτό: Fokus-news

«Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στο Τάρνοβο, ενωθήκαμε στην ιδέα ότι η εθνική μας γιορτή πρέπει να είναι η 24η Μαΐου. Είναι γιορτή της γλώσσας της Βουλγαρίας. Είμαστε το μόνο έθνος που γιορτάζει τη δική του γλώσσα. Και είναι απολύτως φυσιολογικό για αυτήν την εορτή να γίνει εθνική.

"Η πρόταση να αλλάξουμε την εθνική μας εορτή είναι μια χειρονομία προς την κατεύθυνση της ηθικής, η οποία είναι σημαντική. Να έχεις έναν σκοπό και να μπορείς να ξεπεράσεις ακόμη και το άμεσο ενδιαφέρον σου. Και αν θέλουμε να έχουμε μια θέση στην ιστορία, πρέπει να είναι μέσω ηθικών αξιών», είπε επίσης ο Γκεόργκι Λοζάνοφ, αναφερόμενος στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr