Τούρκοι πυροβόλησαν και σκότωσαν 5 πολίτες της Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ μέσα σε αυτοκίνητο


Ιανουάριος 22, 2023. Ελλάδα.

Το HPG χαρακτήρισε την επίθεση στο Μαρντίν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 5 πολίτες της  Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ, ως ένα «εξαιρετικά σκοτεινό» γεγονός, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να είναι μια «σχεδιασμένη επίθεση κατά του κουρδικού πληθυσμού».

Ανακοίνωση σχετικά με τη δολοφονία 5 πολιτών της περιοχής του Κουρδιστάν σε ένοπλη επίθεση στο Μαρντίν κοινοποίησε το HPG, η στρατιωτική πτέρυγα του PKK.

Τονίζεται ότι οι δολοφονηθέντες ήταν μέλη της φυλής Ρεκάνι που ζούνε σε χωριά και σε περιοχές οι οποίες βομβαρδίστηκαν πολλές φορές από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι.

Στην ανακοίνωσή του ανέφερε ακόμη τα εξής:

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το τουρκικό κράτος προσπάθησε να παρουσιάσει αυτό το περιστατικό ως μια συνηθισμένη δικαστική υπόθεση και έβγαλε εντολή εμπιστευτικότητας από την εισαγγελία. 

Ως εκ τούτου, ενισχύει την πιθανότητα ότι η βάναυση σφαγή που πραγματοποιήθηκε μπορεί να ήταν μια προγραμματισμένη επίθεση στο πλαίσιο ενός σχεδίου εκφοβισμού των Κούρδων».

Το HPG δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει την εκδήλωση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες στην ανακοίνωση.

Τι συνέβη;

Τη νύχτα της 18ης προς 19η Ιανουαρίου 2023, το όχημα που πήγαινε από το Ντουχόκ προς το  Ντιγιαρμπκίρ γύρω στη 01:00 σταμάτησε στην περιοχή Yeniköy του αυτοκινητόδρομου Artuklu-Nusaybin στο Μαρντίν και τα 5 άτομα που βρίσκονταν μέσα στο όχημα πυροβολήθηκαν από άγνωστα άτομα.

Ενώ ο Αμπντουλάχ Σαλίχ Μουσταφά (69), η σύζυγός του Τσιμέν Σαχίν Χαλίντ  (75) και η κόρη τους  Χιντιρίν Αμπντουλάχ Σαλίχ (39) πέθαναν ακαριαία, ο  Βαλίντε Χαϊντάρ Τζασίμ (63) και ο γιος του Αχμέντ Τζελαλεντίν Ιμπραχίμ (45) μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στο Ντιγιαρμπακίρ αλλά τελικά έχασαν τη ζωή τους.

Δύο από τα έξι άτομα που συνελήφθησαν σε σχέση με την επίθεση αφέθηκαν ελεύθερα. Η έρευνα για τα άλλα 4 άτομα συνεχίζεται.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση και οι ηγέτες της ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν κάλεσαν τις τουρκικές αρχές να διευκρινίσουν το περιστατικό το συντομότερο δυνατό.

Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στο Ερμπίλ κλήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και δόθηκε σημείωμα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα προκειμένου να διερευνήσει το περιστατικό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράκ, Άχμεντ Σαχάφ, προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να ξεκινήσει μια «επείγουσα» έρευνα σε συνεργασία με τις ιρακινές αρχές για να αποκαλυφθούν οι λόγοι και οι λεπτομέρειες της επίθεσης.

Rudaw

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr