Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Χαλδαίοι του Ιράκ- η αρχαία χριστιανική κοινότητα

 


Η «Χαλδαϊκή Εκκλησία της Παναγίας» στη Μαϊσάν

Ιανουάριος 2, 2023. Ελλάδα.

Μόνο 16 οικογένειες συμμετείχαν στους εορτασμούς του νέου έτους που πραγματοποιήθηκαν στην «Χαλδαϊκή Εκκλησία της Παναγίας» στη Μαϊσάν, δήλωσε χθες Κυριακή, πρωτοχρονιά, ο εκπρόσωπος της χριστιανικής κοινότητας στο νότιο κυβερνείο, Τζαλάλ Ντάνιελ.

Το κυβερνείο Μαϊσάν βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Τίγρη, νότια της Βαγδάτης, στο βόρειο άκρο των ελών του Τίγρη και του Ευφράτη, με διοικητικό κέντρο την Αμάρα.

«Πέρυσι, 25 οικογένειες παρακολούθησαν την εκδήλωση», δήλωσε ο Ντάνιελ στο πρακτορείο ειδήσεων «Σαφάκ».

«Ελπίζουμε ότι η χριστιανική κοινότητα θα καταφέρει να ανακτήσει τη σφετερισμένη γη της φέτος», πρόσθεσε, «αυτά τα ακίνητα ανήκαν αρχικά στην Εκκλησία».

Ο Τζαλάλ είπε ότι επικοινώνησε με μια επιτροπή που δημιούργησε ο ισχυρός σιίτης κληρικός Μουκτάντα αλ Σαντρ για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και ο τελευταίος υποσχέθηκε να επισκεφθεί το κυβερνείο σύντομα.

Το Ιράκ είναι συντριπτικά μουσουλμανικό, αλλά φιλοξενεί αρκετές αρχαίες χριστιανικές κοινότητες, οι οποίες τώρα υπολογίζεται ότι αριθμούν 200.000 έως 300.000 άτομα από το 1,5 εκατομμύριο που ζούσαν στη χώρα πριν από την εισβολή των ΗΠΑ που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.

Υπάρχουν 14 επίσημα αναγνωρισμένες χριστιανικές αιρέσεις στο Ιράκ. Οι περισσότεροι ζουν στη Βαγδάτη, στις πεδιάδες της βόρειας επαρχίας Νινευή και στην αυτοδιοικούμενη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ.

Οι Χαλδαίοι είναι οι πιο πολυάριθμοι Χριστιανοί του Ιράκ, έως και το 80% της ομάδας. Η Χαλδαϊκή Εκκλησία συνδέεται με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά επιτρέπεται να διατηρεί τις παραδόσεις και τις δικές της τελετουργίες.

Προέρχεται από την Εκκλησία της Ανατολής στη Μεσοποταμία, η οποία εμφανίστηκε στους πρώτους αιώνες μετά τον Ιησού Χριστό.

Η εκκλησία εδρεύει στη Βαγδάτη και διευθύνεται από τον καρδινάλιο Louis Raphael Sako. Οι περισσότεροι Χαλδαίοι ζουν στο Ιράκ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν και τον Λίβανο. Μιλούν μια εκδοχή της αραμαϊκής, μιας σημιτικής γλώσσας που μιλούνταν την εποχή του Ιησού. Υπάρχουν 110 Χαλδαϊκές εκκλησίες σε όλο το Ιράκ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr