«Η Δύση δεν μπορεί να επιτρέψει στο Κοσσυφοπέδιο να διαλυθεί»


Φωτό από το Bloomberg

Ιανουάριος 13, 2023. Ελλάδα.

Το αμερικανικό μέσο «Bloomberg» σε ανάλυση του γράφει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση, τόσο στη Σερβία, όσο και στο Κοσσυφοπέδιο, για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφύγουν έναν νέο βαλκανικό πόλεμο πριν ξεκινήσει.

«Περισσότερο από δύο δεκαετίες από τότε που το ΝΑΤΟ μπήκε στον πόλεμο για να σταματήσει την εθνοκάθαρση στο Κοσσυφοπέδιο, η περιοχή των Βαλκανίων βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο. Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου και της σερβικής μειονότητας της χώρας έχει εγείρει την προοπτική ενός νέου πολέμου που θα μπορούσε να σύρει τη γειτονική Σερβία και να θέσει σε κίνδυνο τα 3.700 στρατιώτες του ΝΑΤΟ που εξακολουθούν να σταθμεύουν στο Κοσσυφοπέδιο, γράφει το Bloomberg.

Η ανάλυση αναφέρει περαιτέρω ότι «με τις δυτικές κυβερνήσεις να επικεντρώνονται στην Ουκρανία, η μακροχρόνια διαμάχη Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας μπορεί να φαίνεται σαν απόσπαση της προσοχής, αλλά η παράβλεψη του προβλήματος θα ήταν μοιραίο λάθος».

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση και στις δύο πλευρές για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφύγουν έναν άλλο βαλκανικό πόλεμο πριν ξεκινήσει».

Πατρίδα περίπου 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως Αλβανών, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως κυρίαρχο κράτος και έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες των Σέρβων που ζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας να αντισταθούν στην κυβερνητική εξουσία με έδρα την Πρίστινα. 

Συμφωνία του 2013 με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί από την Πρίστινα να επιτρέψει έναν βαθμό αυτοδιοίκησης για τις σερβικές κοινότητες του Κοσσυφοπεδίου.

 Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι αντιτίθεται σε αυτό όσο η σερβική κυβέρνηση στο Βελιγράδι αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του Κοσόβου», γράφει το αμερικανικό μέσο.

«Η σύγκρουση εντάθηκε το περασμένο φθινόπωρο, όταν η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου άρχισε να εφαρμόζει τη συμφωνία για την αφαίρεση των παράνομων πινακίδων κυκλοφορίας της Σερβίας με ακρωνύμια των πόλεων του Κοσσυφοπεδίου. Η πολιτική προκάλεσε μαζικές παραιτήσεις Σέρβων που υπηρετούσαν στην τοπική αυτοδιοίκηση, συμπεριλαμβανομένων περίπου 600 αστυνομικών. Οι κάτοικοι στις σερβικές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου έστησαν οδοφράγματα. Όταν οι αρχές άρχισαν να συλλαμβάνουν διαδηλωτές, η Σερβία έθεσε τον στρατιωτικό συναγερμό και απείλησε να παρέμβει. Υπό την πίεση δυτικών αξιωματούχων τον περασμένο μήνα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπεισε τους διαδηλωτές να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα, αλλά η ένταση παραμένει.

Το εν λόγω μέσο γράφει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να καταλήξουν σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων. Αν και οι προοπτικές επιτυχίας φαίνονται αμυδρές, η εναλλακτική είναι χειρότερη.

 

Η ανάλυση αναφέρει ότι «η ΕΕ θα πρέπει να αποκλείσει την προώθηση του αιτήματος της Σερβίας για ένταξη στην Ένωση έως ότου το Βελιγράδι δεσμευτεί για μια προθεσμία για την αναγνώριση της κυριαρχίας του Κοσσυφοπεδίου. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου ότι η προθυμία του ΝΑΤΟ να διατηρήσει τις δυνάμεις του στο έδαφος δεν είναι αόριστη. 

Η συνεχιζόμενη δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εξαρτηθεί από σημάδια προόδου προς μια ειρηνική λύση που θα παρέχει στις σερβικές κοινότητες μεγαλύτερη αυτοδιακυβέρνηση.

«Για δεκαετίες, τα βαλκανικά έθνη αγωνίζονται να ξεφύγουν από μια ιστορία διχασμού και διαμάχης. Χρειάζεται σταθερή δυτική διπλωματία για να αποφευχθεί ένας άλλος πόλεμος στην περιοχή - και να αρχίσει να χτίζει ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τους λαούς», γράφει το Bloomberg.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr