Επίσκεψη του αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στο Χαρτούμ


Ο Χαμίντι (δ) αναφέρθηκε στο βάθος των ιστορικών σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και του Χαρτούμ

Ιανουάριος 17, 2023. Ελλάδα.

Χαρτούμ.

Ο επικεφαλής του Σουδανικού Συμβουλίου Κυριαρχίας,  Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και ο αναπληρωτής του, Μουχάμαντ Χαμντάν Νταγκάλο (Χαμίντι) υποδέχθηκαν τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα του Σουδάν, τον επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών,  Χακάν Φιντάν, παρουσία του Σουδανού Διευθυντή Γενικών Πληροφοριών, Αντιστράτηγου Αχμέντ Ιμπραήμ Μουφαντάλ.

Σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Κυριαρχίας ανέφερε ότι ο Αλ Μπουρχάν εξήρε τις «ισχυρές και παλιές» σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουδάν, τονίζοντας την επιθυμία του Χαρτούμ να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων χωρών και λαών σε όλα τα επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο Φιντάν χαρακτήρισε την επίσκεψη «καρποφόρα», τονίζοντας ότι Τουρκία και Σουδάν, με τη συνεργασία και τον συντονισμό τους, πέτυχαν τους στόχους τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι ο Αλ Μπουρχάν επισκέφθηκε την Τουρκία τον Αύγουστο του 2021 και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκαν 7 συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης από το Σουδάν και την Τουρκία, τα οποία περιλάμβαναν τους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, των οικονομικών και των μέσων ενημέρωσης.

Κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο καλεσμένο, ο Χαμίντι τόνισε το βάθος των ιστορικών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Χαρτούμ και τη σημασία της σύσφιξης και ανάπτυξής τους σε όλους τους τομείς, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα των λαών των δύο χωρών.

Ο Χαμίντι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία είναι «στρατηγικές και αιώνιες» και ότι το Σουδάν δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές, ζητώντας την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού σε διμερή και διεθνή θέματα και φακέλους κοινού ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά του, ο Φιντάν τόνισε την υποστήριξη της Τουρκίας στη συμφωνία πλαίσιο που υπέγραψε η σουδανική στρατιωτική συνιστώσα με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και τις προσπάθειες για την επίτευξη σταθερότητας στο Σουδάν, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Τουρκίας να παράσχει στήριξη στο Σουδάν, προκειμένου να επιτευχθεί σταθερότητα στο η χώρα, σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr