Nezavisimaya Gazeta: Γιατί ο αρχηγός της CIA πήγε στη Λιβύη

«Nezavisimaya Gazeta: Γιατί εμφανίστηκε ο αρχηγός της CIA στη Λιβύη;»


Ιανουάριος 17, 2023. Ελλάδα.

 

Η ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta, σε άρθρο της επισημαίνει την έναρξη μιας συνολικής εκστρατείας από την Ουάσιγκτον κατά της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη βόρεια Αφρική, όπως  δημοσιεύει η αραβική ανεξάρτητη εφημερίδα Rai al youm.

Ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, έφτασε στη Λιβύη σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη. Από τότε που ο Τζό Μπάιντεν έγινε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιανουάριο του 2021, αυτός είναι ο σημαντικότερος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέφτηκε την πρώην Τζαμαχιρία.

Η επίσκεψη του αρχηγού της CIA στη Λιβύη δεν είχε προαναγγελθεί. Και η μη δημοσίευση πληροφοριών για τις επισκέψεις των αρχηγών των υπηρεσιών πληροφοριών είναι κατανοητή.

Τα ταξίδια τους συνήθως καλύπτονται από μυστικότητα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Politico, ο Μπερνς επρόκειτο να συζητήσει με τους Λίβυους θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και τις σχέσεις με τη Ρωσία και τις δραστηριότητες της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner στη Λιβύη.

Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να φοβούνται σοβαρά την ομάδα Βάγκνερ μετά τις μάχες του Soledar.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Δύση θέλει να βλάψει αυτήν την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία.

Και στη Σερβία…

Αν κρίνουμε από τη δήλωση του συμβούλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντέρεκ Σολέτ, ο οποίος ταξίδεψε στη Σερβία σε συνδυασμό με την επίσκεψη Μπερνς, είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον διεξάγει μια τεράστια εκστρατεία κατά της Βάγκνερ.

Γενικά, οι Αμερικανοί έχουν εντείνει τη συλλογή δεδομένων για τις δραστηριότητες της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας στη Σερβία και σε άλλες χώρες εκτός Ουκρανίας.

Από την άλλη πλευρά, ενέτειναν την εκστρατεία χρησιμοποιώντας οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατηγορούσαν τους μαχητές του Βάγκνερ για τρομοκρατικές ενέργειες, βασανιστήρια αμάχων και άλλα εγκλήματα.

Αυτά τα καθήκοντα αντιστοιχούν στην επίσκεψη ενός αξιωματούχου όπως ο Μπερνς.

Επιπλέον, ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για να αποτρέψουν την πρόσβαση της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner σε αμερικανικούς κατασκευαστές τεχνολογίας και όπλων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού αυτής της ρωσικής εταιρείας ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr