Λιβύη: Η CIA προέτρεψε τον Χαλίφα Χαφτάρ να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό της Τρίπολης

Φωτό από τη συνάντηση του επικεφαλής της CIA με τον πρωθυπουργό της Τρίπολης στις 13 Ιανουαρίου 2023


Ιανουάριος 16, 2023. Ελλάδα.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που παρακολούθησαν τη συνάντηση του επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Ουίλιαμ Μπερνς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη πριν από λίγες ημέρες, ο αρχηγός της CIA προειδοποίησε τον στρατηγό σχετικά με το ενδεχόμενο κλείσιμο των λιμανιών και των κοιτασμάτων πετρελαίου που είχε προαναγγείλει.

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στον τομέα του πετρελαίου της Λιβύης, ώστε να μην επηρεάζονται οι εξαγωγές.

Ο Μπερνς προφανώς είπε στον Χάφταρ ότι χρειάζεται μια κοινή δύναμη για την προστασία και την ασφάλεια των πόρων πετρελαίου και νερού και των νότιων συνόρων. Αυτή θα αποτελούνταν από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό και τον Στρατό της δυτικής Λιβύης.

Όταν ο Μπερνς έφτασε στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Ντμπέιμπε και περιέγραψε την κυβέρνησή του ως «αξιόπιστο εταίρο» των ΗΠΑ, όπως σημειώνει το Al Jazeera.

Πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός της Τρίπολης ζήτησε από τον Μπερνς οι ΗΠΑ να δώσουν προτεραιότητα στην εργασία για «ενοποίηση της διεθνούς θέσης που απορρίπτει τις αρνητικές περιφερειακές παρεμβάσεις στη Λιβύη». 

Αυτή ήταν μια σαφής αναφορά στην απόρριψη της παρουσίας Ρώσων μισθοφόρων της Ομάδας Wagner στη χώρα.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ζήτησε από τον Μπερνς να θεωρήσει τη Λιβύη πραγματικό στρατηγικό εταίρο για τις ΗΠΑ σε πολιτικό, επίπεδο ασφάλειας και οικονομικό. 

Ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανοίξουν ξανά την πρεσβεία τους στην Τρίπολη, λέγοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι «κατάλληλη» για να συμβεί αυτό. 

Ο Ντμπέιμπε είπε ότι οι φόβοι για απειλές σε πρεσβείες στην πρωτεύουσα είναι αβάσιμοι.

Πηγές του Al Jazeera επιβεβαίωσαν ότι ο Μπερνς αρνήθηκε να έχει τον γιο του Χαφτάρ, Σαντάμ, στη συνάντηση που είχε στη Βεγγάζη. Η Ουάσιγκτον απορρίπτει τον αυξανόμενο ρόλο του στις υποθέσεις της Λιβύης.

Οι συναντήσεις του διευθυντή της CIA με τον Χαφτάρ και τον Ντμπέιμπε συνέπεσαν με άλλες κινήσεις για να έρθουν πιο κοντά τα κόμματα της Λιβύης. 

Πριν από λίγες ημέρες, για παράδειγμα, ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ-Μάνφι, είχε συνομιλίες με τον Χαφτάρ στο Κάιρο ως μέρος μιας πρωτοβουλίας του συμβουλίου για τη συμμετοχή όλων των πλευρών στην πολιτική διαδικασία.

 Η πρόθεση είναι επίσης να γίνουν δίκαιες και ολοκληρωμένες οικονομικές ρυθμίσεις και να ενοποιηθεί το στρατιωτικό κατεστημένο για την προστασία των συνόρων της Λιβύης, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης και τη δημιουργία μηχανισμών για τη συμφιλίωση και την επιστροφή των μεταναστών.

Η συνάντηση Μάνφι-Χαφτάρ πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ και του επικεφαλής του Ύπατου Συμβουλίου του Κράτους, Χάλεντ Αλ-Μισρί, επίσης, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ο Χαφτάρ είπε στις 24 Δεκεμβρίου ότι, «Η Ανώτατη Διοίκηση ανακοινώνει την τελευταία ευκαιρία για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη και τη διεξαγωγή εκλογών». 

Οι παρατηρητές θεωρούν ότι αυτό αποτελεί απειλή για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των αντιπάλων του Χαφτάρ στην Τρίπολη και στα δυτικά της Λιβύης.

Μετά την αποτυχία διεξαγωγής προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021, η Λιβύη αντιμετώπισε νέα πολιτική σύγκρουση μεταξύ μιας κυβέρνησης με επικεφαλής τον  Φατί Μπασάγκα που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ και της κυβέρνησης του Ντμπέιμπε στην Τρίπολη. 

Ο Ντμπέιμπε επιμένει ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε μια κυβέρνηση που προκύπτει από ένα νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr