Τουρκία: Δοκιμή αντιαεροπορικής ασπίδας Siper εμβέλειας 100 χλμ – βοηθητικό του S-400


Ismail Demir/Twitter

Ιανουάριος 2, 2023. Ελλάδα.

Η δοκιμή ανακοινώθηκε από τον Ισμαήλ Ντεμίρ, υφυπουργό Αμυντικής Βιομηχανίας. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από κάθετο εκτοξευτή και χτύπησε στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων. 

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, δοκιμάστηκαν επίσης οι δυνατότητες των σταθμών ραντάρ (συμπεριλαμβανομένου του περιστρεφόμενου, πολυλειτουργικού ραντάρ ελέγχου πυρός) και του συστήματος ελέγχου.

Το Siper θα είναι η κορυφαία «έδρα» του συστήματος αεράμυνας που αναπτύσσει η Τουρκία.

Κατασκευάζεται σε συνεργασία με τις Aselsan, Roketsan και Tubitak SAGE. Πιθανότατα, χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, ενεργά κατευθυνόμενους με ραντάρ πυραύλους. Ορισμένες πηγές λένε ότι μπορεί να φτάσει σε αυτονομία έως και 150 km.

Το πρόγραμμα Siper βασίζεται σε διδάγματα από προηγούμενα έργα τουρκικών συστημάτων αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος Hisar O+, το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε επιχειρησιακή υπηρεσία.

Το σύστημα Hisar O+ χρησιμοποιεί πυραύλους με βεληνεκές 25 km, καθοδηγούμενους είτε ενεργά από ραντάρ είτε με θερμική απεικόνιση. 

Η τουρκική βιομηχανία έχει επίσης αναπτύξει ένα ελαφρύτερο σύστημα Hisar A+, με βεληνεκές άνω των 10 km, σχεδιασμένο για την προστασία των κινητών επίγειων δυνάμεων.

Η Τουρκία εργάζεται για την κατασκευή των δικών της οπλικών συστημάτων καθοδήγησης ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών συστημάτων, εδώ και πολύ καιρό.

 Το σύστημα Siper πρόκειται να συμπληρώσει το ρωσικό S-400, το οποίο αγοράστηκε σε περιορισμένο αριθμό (δύο συστοιχίες, μία μοίρα) από τη Ρωσία το 2017. 

Η απόκτηση του συστήματος S-400 ήταν ο λόγος που η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 επόμενης γενιάς. 

Η Τουρκία προσπαθεί επίσης να αγοράσει το σύστημα Patriot εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για τη μεταφορά τεχνολογίας.

Από το 2013, στοιχεία του συστήματος αεράμυνας του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί στην Τουρκία.

 Πρώτον, το 2013-2015, υπήρχαν συνολικά έξι συστοιχίες Patriot PAC-3 από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, σήμερα υπάρχει μία ισπανική συστοιχία Patriot PAC-2+ στην περιοχή βάσης του Ιντζιρλίκ. Το ιταλικό σύστημα SAMP/T ήταν επίσης σε λειτουργία για αρκετό καιρό.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr