«Εκβιαστική επιστολή 27 Γερουσιαστών στον Μπάιντεν κατά της Τουρκίας για τα F-16», τούρκικο δημοσίευμα


Φεβρουάριος 3, 2023. Ελλάδα.

Εικοσιεπτά γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αναφέροντας ότι οι πωλήσεις F-16 στην Τουρκία δεν θα έπρεπε να γίνουν εκτός εάν εγκριθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Στην επιστολή που εστάλη στον Μπάιντεν, υποστηρίχθηκε ότι η αποδοκιμασία της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απείλησε την ενότητα του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.

Πρώτα ένταξη στο ΝΑΤΟ και μετά F-16

Οι γερουσιαστές υποστήριξαν ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν εκπληρώσει τους όρους της τριμερούς συμφωνίας. 

Στην επιστολή σημειώνεται ότι μόλις εγκριθεί η συμμετοχή των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, το Κογκρέσο ενδέχεται να εξετάσει την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16. 

Αν όχι, κόψτε κάθε υποστήριξη!

Σε αντίθετη περίπτωση, έγινε έκκληση να μην δοθεί καμία υποστήριξη στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των F-16.

 Η επιστολή των Αμερικανών γερουσιαστών βρήκε ευρεία κάλυψη στον σουηδικό Τύπο. Στις ειδήσεις, έγιναν σχόλια ότι η επιστολή ενισχύει τη θέληση της Σουηδίας στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Το θέμα αυτό αναφέρθηκε και στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες από τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις. Ο Πράις έδωσε μια περιεκτική εξήγηση στο ερώτημα, «Γιατί δεν στέλνετε επίσημες πληροφορίες στο Κογκρέσο, παρόλο που οι τεχνικές διαπραγματεύσεις έχουν τελειώσει;»

«Τι είπε ο Μπάιντεν που κάθεται δίπλα στον Ερντογάν;


Ο Πράις είπε:

 «Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτό τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά αν επιστρέψουμε στους καλοκαιρινούς μήνες, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο Μπάιντεν, που καθόταν δίπλα στον Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, είπε ότι υποστήριξε την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

 Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το ανταποκριθούμε. Με άλλα λόγια, αυτό μας λέει ότι υποστηρίζουμε την πώληση των F-16», είπε.

Οι επίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι  για την πώληση των F-16 στο Κογκρέσο δεν λαμβάνονται μόνο από την εκτελεστική εξουσία αλλά υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί λήψης αποφάσεων.

 «Είπαμε στο Κογκρέσο ότι υποστηρίζουμε την πώληση των F-16. Θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι το Κογκρέσο έχει καταστήσει σαφή τη θέση του σχετικά με αυτό το θέμα ή κάποιοι γερουσιαστές το έχουν καταστήσει σαφές».

Ο Πράις τόνισε ότι η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, συνέχισε λέγοντας ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι επίσης έτοιμες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. 

Κάνοντας παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν, ο Πράις είπε: «Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες είναι έτοιμες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με τις προηγμένες στρατιωτικές τους δυνατότητες και τις προηγμένες δημοκρατίες τους».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr