Ανησυχία Γερμανίας για Σκόπια


Φεβρουάριος 2, 2011.

Η πρέσβης της Γερμανίας στα Σκόπια, Urlike Knotz, εξέφρασε τις ανησυχίες της κυβέρνησής της, για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην πΓΔΜ.
«Οι συμπολίτες μου παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την πολιτική κατάσταση στην πΓΔΜ. Είναι φανερό ότι ο πολιτικός διάλογος δεν είναι όπως θα άρμοζε σε μια δημοκρατική χώρα και ελπίζουμε ο πραγματικός πολιτικός διάλογος να επιστρέψει στη χώρα και τα προβλήματα να επιλυθούν  μέσα από τα θεσμικά όργανα του κράτους και μέσα από την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών από τα μέσα ενημέρωσης και του κράτους δικαίου», δήλωσε η Πρέσβης της Γερμανίας .
Σύμφωνα με την Knotz η ΕΕ έχει ενθαρρύνει τον πολιτικό διάλογο και υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Αλβανία: «Ο στρατός δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις»

Φεβρουάριος 2, 2011.

Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Άρμπεν Ιμάμη, σε συνέντευξή του στην αλβανική τηλεόραση ‘News 24’, αρνήθηκε τη συμμετοχή του στρατού στα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου όπου στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης πυροβολήθηκαν τρεις Αλβανοί διαδηλωτές.

Παρουσιάζουμε από αυτήν ορισμένα σταχυολογήματα:

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Ιλίρ Μπαμπαράμο αν υπήρξαν προτάσεις για συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου ο Αλβανός υπουργός είπε:

Σκόπια- Μεταρρυθμίσεις: ‘Πιστεύουμε στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης’

Φεβρουάριος 2, 2011.

Στην πΓΔΜ έχει αρχίσει ένας διάλογος για την μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας και την απελευθέρωσή της από τον κυβερνητικό εναγκαλισμό.

Ένα ζήτημα το οποίο αξιολογήθηκε αρνητικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τον αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια, πριν τρεις ημέρες σε δημόσια παρέμβασή του.

Σήμερα τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων παρουσιάζουν τις θέσεις του δικαστικού σώματος που ζητούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

--

«Οι δικαστές είναι επαγγελματίες και ισχυροί. Κάθε φορά που ο δικαστής εφαρμόζει τη νομοθεσία και κρίνει με στοιχεία τα γεγονότα δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Όπλο μας είναι η πιστή εφαρμογή του νόμου», δήλωσε η πρόεδρος του Εφετείου Σκοπίων, Λιούπκα Αρσενίεφσκα (φωτό).

Ιβάνοφ στην Ουάσιγκτον: ‘η πΓΔΜ και το ΝΑΤΟ έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον’…

Φεβρουάριος 2, 2011.

«Όχι μόνον η πΓΔΜ επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά και το ΝΑΤΟ επιθυμεί την ένταξη της πΓΔΜ», τόνισε ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκε Ιβάνοφ στη διάρκεια της συνάντησής του με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Ο Ιβάνοφ αναφέρθηκε στο στρατηγικό στόχο του ΝΑΤΟ για την ένταξη της πΓΔΜ. Υπενθύμισε ότι η ένταξη της πΓΔΜ αποτελεί μέρος του πολιτικού ανοίγματος της Συμμαχίας – μια στρατηγική που υιοθετήθηκε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Λισαβόνας, γράφει το σκοπιανό ‘ίνπρες’ επικαλούμενο τη 'Φωνή της Αμερικής' στην σκοπιανή γλώσσα.

Βουλγαρία: ‘Σκούπα’ σε πόρνες…

Φεβρουάριος 2, 2011.

«Νταβατζήδες  και έξι πόρνες συνελήφθησαν σε έφοδο της αστυνομίας στο Λόβετς» είναι ο τίτλος βουλγαρικού δημοσιεύματος το οποίο αρχίζει με το χαρακτηριστικό ύφος:

Κι άλλες έξι πόρνες συνελήφθησαν σε έφοδο της αστυνομίας στην πόλη Λόβετς, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών του Λόβετς.

Στις πόλεις Λόβετς και Τρόιαν πραγματοποιήθηκε χθες μια επιχείρηση της αστυνομίας και της εγκληματολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, με την ονομασία ‘Πορνεία’, όπου έκαναν αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε πέντε διευθύνσεις στην Τρόιαν.

‘Απόρρητο’ έγγραφο ΗΠΑ για Βουλγαρικό Στρατό

Φεβρουάριος 2, 2011.

Απόρρητο έγγραφο που συντάχθηκε από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σόφια, στις 29 Οκτωβρίου 2007, και το οποίο διακοινώθηκε από την ιστοσελίδα ‘Wikileaks’ αποκαλύπτει την πρόθεση των ΗΠΑ να ασκήσουν επιρροή προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο Βουλγαρικός Στρατός.

Το έγγραφο αυτό αναδημοσίευσε, περιληπτικά, η λονδρέζικη εφημερίδα Daily Telegraph, η οποία αναφέρει:

«Στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να επανεξετάσει το ‘Σχέδιο 2015’ -που αναφέρεται στο βουλγαρικό οδικό χάρτη του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού- δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στις ΗΠΑ να επηρεάσουν, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Βουλγαρίας . Σημαντικός στόχος μας είναι η αύξηση της πολεμικής ικανότητας του βουλγαρικού στρατού σε συνδυασμό με τη συνεργασία του με τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε εξωτερικές αποστολές καθώς και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

"Οι Έλληνες αρχίζουν να αποδέχονται την ιδέα ενός συμβιβασμού"


Φεβρουάριος 2, 2011.

Миркица Поповиќ- εφημ. Утрински весни

Σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή Δημήτρη Κερίδη, οποιαδήποτε επέκταση των διαπραγματεύσεων, εκτός από το όνομα των Σκοπίων, θα οδηγούσε σε αποτυχία.


Αθήνα.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικός από τα παρατημένα σκουπίδια έξω από τα κτίρια και του προβλήματος του ονόματος, καθώς, επίσης, η Ιστορία δεν πρέπει να επηρεάζει τις πολιτικές σχέσεις, τις οικονομικές ανταλλαγές και την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας»

Ο Δημήτρης Κερίδης, καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, υποστηρίζει την παραπάνω άποψη και ισχυρίζεται ότι το ζήτημα του ονόματος είναι ένα καυτό θέμα για την Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, λέει, το ελληνικό κράτος έχει, ήδη, αρχίσει να αποδέχεται την ιδέα μια συμβιβαστικής λύσης με σύνθετη ονομασία.

Ο Κερίδης περιμένει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ωστόσο, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει σύντομα επίλυση της διαφοράς.

πΓΔΜ: «Eκλογές για έξοδο από την κρίση»


Φεβρουάριος 2, 2011.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των Σλάβων και των Αλβανών, εκτιμούν ότι μόνο η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μπορεί να σώσει τη χώρα από την πολιτική κρίση, καθώς κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπλοκή στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στην διόγκωση των κοινωνικών προβλημάτων.

Η εγκατάλειψη των εδρών του Κοινοβουλίου από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αντικατοπτρίζει με σαφήνεια το επίπεδο της δημοκρατίας που υπάρχει στην πΓΔΜ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος, Αντρέι Πέτροφ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του για διενέργεια πρόωρων εκλογών ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στη χώρα.