Βούλγαρος Δημοσιογράφος: Να αποδεχθούμε την πραγματικότητα- υπάρχει σλαβικό κράτος, έθνος και γλώσσα!



Ιανουάριος 23, 2013.

«Πάρα πολλά τα πάθη, τα συναισθήματα και το μίσος, ειδικά από τη βουλγαρική πλευρά, καθώς και η πολύ μικρή ανοχή, κατανόηση και αποδοχή των διαφορετικών εμπειριών, εντείνουν την ένταση στις Σκοπιανο-Βουλγαρικές σχέσεις.

"Παρά τις δηλώσεις για την ύπαρξη ενός αριθμού βουλγαρικών πολιτιστικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου  του Λιούμπομιρ Λέβτσεφ,  δεν υποστηρίζεται  ένα αναμφισβήτητο γεγονότος η ύπαρξη του σλαβικού έθνους και γλώσσας.

"Στη Βουλγαρία, πολλοί που αποκαλούν τους εαυτούς τους πατριώτες, δεν αποδέχονται την πραγματικότητα και με τον αντι-σλαβισμό τους δημιουργούν  βλάβη στις σκοπιανο—βουλγαρικές σχέσεις», γράφει ο δημοσιογράφος του Πλοβντίβ Χρίστο Καζάσκι.

«Σε πολλούς ανθρώπους στη Βουλγαρία, δεν αρέσει αυτό, παρουσιάζεται όμως καλύτερο για τις σκοπιανό-βουλγαρικές σχέσεις να αποδεχθούν την πραγματικότητα ότι υπάρχει ένα Σλαβικό κράτος, σλαβική εθνότητα και γλώσσα.

"Άμεσα ή έμμεσα το να ζητούν ανεπιφύλακτα από τους ανθρώπους των Σκοπίων να αποκαλούνται Βούλγαροι, δημιουργούν σοβαρή ανησυχία αφού τα προβλήματα θα αυξηθούν και δεν θα μειωθούν!

"Εδώ πρέπει να υπενθυμίσω το εξής γεγονός, ο Ζέλιου Ζέλεφ, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Βουλγαρίας έγραψε το βιβλίο «Φασισμός» και έχει μεταφραστεί στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων. Επιπλέον εγώ πήγα στα Σκόπια να παρουσιάσω το έργο του στη γλώσσα αυτή».

Ο Καζάσκι συνιστά αντί της υπονόμευσης των σχέσεων, οι δύο χώρες να οργανώσουν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης από Σκοπιανούς και Βούλγαρους επιστήμονες, ιστορικούς , πολιτικούς αρθρογράφους που θα μιλήσουν για τις βουλγαρο-σκοπιανές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερες οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών που θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με την δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής Σκοπίων - Σόφιας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι παρά τις φωνές που φθάνουν στη Βουλγαρία και στην Σκοπιανή ηγεσία, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, χθες, στην ετήσια έκθεσή του υπενθύμισε τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Σκόπια, να εκπληρώσει τα κριτήρια των σχέσεων καλής γειτονίας, αν θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στις σχέσεις καλής γειτονίας εντάσσονται η χειραγώγηση της ιστορίας και η πολιτική της αρχαιοποίησης που ακολουθούν τα Σκόπια, είναι ένας επικίνδυνος δρόμος, διότι δημιουργούν ψευδαισθήσεις ενός μεγάλου παρελθόντος, αντί να δώσουν λύσεις για το μέλλον», είχε πει μεταξύ άλλων ο Βούλγαρος πρόεδρος.

--

"δημοσίευμα στην εφημερίδα 'Βέτσερ των Σκοπίων"


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr