Αντιπροσωπεία Κούρδων θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του PKK




Μάρτιος 18, 2013.

Η έκκληση κατάπαυσης του πυρός από τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ανακοινωθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Νεβρούζ- του κουρδικού Νέου Έτους, στις 21 Μαρτίου.

Κούρδοι βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος BDP επιβιβάσθηκαν σε σκάφος προκειμένου να μεταβούν στο νησί Ιμραλί, όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο ηγέτης των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. 


Ο ηγέτης του PKK αναμένεται να καλέσει τους μαχητές του για κατάπαυση του πυρός και να εγκαταλείψουν την Τουρκία ώστε να βοηθήσουν στον τερματισμό του 28ετούς ένοπλου αγώνα.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) στην οποία περιλαμβάνονται και μέλη μη κουρδικής εθνότητας, δεν έκανε κανένα σχόλιο πριν την αναχώρησή της για το νησί της θάλασσας του Μαρμαρά, προκειμένου να συναντηθεί με τον Οτσαλάν που είχε συλληφθεί το 1999 εκτός Τουρκίας.
Οι τελετές του εορτασμού του νέου κουρδικού έτους –Νεβρούζ, στο παρελθόν είχαν αμαυρωθεί από συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν συνομιλίες με τον Οτσαλάν, επικεφαλής του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από τον Οκτώβριο, με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης κατά την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40 χιλιάδες άνθρωποι από το 1984.

Στην πολυσύνθετη επίλυση της σύγκρουσης, απέτυχαν προηγούμενες προσπάθειες για ειρήνη.

Όμως η τελευταία διαδικασία θεωρείται η καλύτερη ευκαιρία εδώ και χρόνια για μια ειρηνευτική διαδικασία που θα διευκολύνει το δρόμο του πρωθυπουργού  Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας το επόμενο έτος.

 Η αντιπροσωπεία του BDP είχε συναντηθεί προηγουμένως με τον Οτσαλάν στα τέλη Φεβρουαρίου και από τότε οι ηγεσίες του PKK στο βόρειο Ιράκ και στην Ευρώπη είχαν ανταποκριθεί στο προσχέδιο για την ειρήνη, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί βάσει του χρονοδιαγράμματος, σήμερα Δευτέρα.

Ο διοικητής του PKΚ, Μουράτ Καραγιλάν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υποστηρίζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Οτσαλάν, αλλά εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη διαδικασία, με έγγραφο που κοινοποιήθηκε σε αυτόν.

Η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταχωρίσει το PKK στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων.

Το BDP είναι ένα νόμιμο κόμμα με 29 βουλευτές που αποτελείται κυρίως από Κούρδους και επικεντρώνεται σε κουρδικά θέματα.

Το PKK ισχυρίζεται ότι κρατά το ήμισυ των 7 χιλιάδων μαχητών του στην Τουρκία και άλλο ήμισυ στο βόρειο Ιράκ, όπου διατηρεί τα κύρια στρατόπεδα του σε δύσβατες και απρόσιτες περιοχές. Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι οι Κούρδοι μαχητές είναι λιγότεροι.

Ο Οτσαλάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για προδοσία, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr